Mòdul 7

7. El teu comportament econòmic i les trampes dels diners

Tenim un excés de confiança en les nostres opinions.

7.1 El teu comportament econòmic

Ets una persona estalviadora? Tendeixes a malgastar els diners? T’agrada prendre riscos o busques la seguretat? Planifiques a fons la teva economia o evites pensar en els diners?

Que tinguis una determinada actitud davant d’aquestes qüestions depèn de diversos factors.

Ens influeix enormement el nostre entorn: la família i la comunitat on hem crescut i, en general, els hàbits de la societat on vivim. Aquest entorn ens transmet unes creences, que determinen moltes de les decisions que prenem al llarg de la vida. Molt especialment les de tipus econòmic.

Una creença és una idea o pensament que s’assumeix com a veritable. Les conviccions i els prejudicis són les creences més importants.

Cada persona desenvolupa una “personalitat econòmica” diferenciada, marcada per les creences del seu entorn, per la seva manera de ser i per les experiències viscudes.
CARREGANT

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

7.2 Les teves decisions econòmiques i els rols de gènere

Gestiones la teva pròpia economia? Qui aporta més diners a casa? Qui pren les decisions sobre les despeses domèstiques? Tendeixes a delegar qüestions econòmiques a la teva parella? Consideres que la teva parella està més, menys o igual capacitada que tu per prendre certes decisions econòmiques? Trobes dificultats/ limitacions a la hora de compatibilitzar la cura dels teus infants amb la feina?

A la nostra societat, encara avui continuen existint prejudicis que reforcen un seguit de rols (tasques, funcions i comportaments) diferenciats per a homes i dones pel simple fet de pertànyer a un sexe o a l’altre. Concretament:
Aquests rols de gènere influeixen en el comportament i les dinàmiques econòmiques de les llars provocant freqüentment la pèrdua de poder adquisitiu o d’autonomia econòmica de les dones. A continuació veuràs alguns exemples:

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

7.3 Les trampes dels diners

Hi ha una disciplina acadèmica on s’apleguen la psicologia i l’economia —amb guanyadors del premi Nobel d’economia com Daniel Kahneman i Richard Thaler— que estudia per què prenem les decisions que prenem davant els diners, i el que demostra és que el nostre comportament és bastant poc racional.

Les emocions i les creences ens posen trampes i ens fan prendre males decisions, i rarament en som conscients. Fins i tot podem oblidar determinades experiències personals i repetir vells errors. La bona notícia és que pots aprendre a controlar aquestes trampes, però abans de res les has de saber veure.

A continuació, veuràs exemples d’algunes trampes en què caiem a l’hora de gestionar la nostra economia:

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

És important aprendre a qüestionar les nostres creences i també saber evitar les trampes psicològiques que ens poden fer prendre males decisions amb els nostres diners.

Exercici 7. M’ha tocat la loteria!

Per a reflexionar sobre la importància de millorar la gestió de la teva economia, i d’establir criteris que t’orientin en l’ús que fas dels diners, ara faràs un exercici que possiblement totes les persones hem fet alguna vegada: imaginar què faries si et toqués la loteria.

Imagina’t que et passa allò que no passa mai, que et toca un premi de 100.000€ a la loteria (88.000€ després d’impostos). Al principi no t’ho creus, però quan vas al banc i cobres el premi veus que era veritat. Has ingressat una suma important de diners de manera inesperada. Què fas amb aquests diners?

CARREGANT

Exercici 8. Has caigut a la trampa?

Per reflexionar sobre les trampes econòmiques que ens trobem en la nostra vida quotidiana, respon el qüestionari següent.
CARREGANT
Scroll to Top