Mòdul 6

6. Pensa en el futur

No cal esperar al futur ...per pensar en el futur.

6.1 La teva economia i el futur

Tens unes necessitats econòmiques que hauràs de seguir cobrint a mesura que passi el temps, i cada vegada vivim més anys. L’esperança de vida a Catalunya és d’uns 86 anys per les dones i de 80 anys pels homes. Per tant és important que pensis en la teva situació econòmica futura.

Segur que quan et parlen de futur, del dia de demà, penses en la jubilació. Però des de la perspectiva de la teva economia personal i familiar, pensar en el futur va més enllà de pensar en la teva vida quan siguis gran.

Fes-te algunes preguntes:
 • Pot passar alguna cosa inesperada que comprometi la teva situació econòmica futura?
 • El futur de la teva família està assegurat si tu no hi ets?
 • Com serà la teva jubilació?
Pensar en el futur és fer-te preguntes com “què passaria si…?”, i sobretot passar a l’acció per trobar les millors respostes.
 • QÜESTIONARI 6.1

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

6.2 Prepara’t per l’imprevist

La vida no és un mecanisme perfecte i previsible. Les coses no van sempre com voldries. Els imprevistos són part del teu dia a dia. Pots haver de substituir un electrodomèstic que s’ha espatllat, afrontar les conseqüències d’una inundació a casa, perdre la feina o patir un accident o malaltia.

 • Fons d’emergència: Com vas veure al capítol sobre l’estalvi, és important disposar d’uns diners als qual puguis recórrer si et trobes en una d’aquestes situacions:
 • Despesa imprevista: Haver de fer front a una despesa inesperada. Recorda que un estalvi de 20€ al mes durant 12 mesos et proporciona prou diners per poder canviar qualsevol electrodomèstic sense haver-te d’endeutar.
 • Caiguda d’ingressos: Perdre la feina suposa una caiguda sobtada d’ingressos, que pot ser suavitzada per la prestació d’atur durant uns mesos. En el cas dels treballadors i treballadores autònoms, la irregularitat en els ingressos és un fet habitual, i han de seguir fer front igualment a les seves despeses sense la cobertura d’una prestació d’atur. En tots els casos de caiguda d’ingressos, disposar d’un fons d’emergència o d’estalvis et pot ajudar a superar la situació durant un temps. La recomanació és que aquest fons pugui cobrir les despeses durant un període mínim de 3 mesos.
 • Assegurances: Són una altra eina que et permet estar cobert davant possibles imprevistos. Si tens una situació econòmica delicada i has de reduir despeses, resulta molt temptador prescindir d’algunes assegurances. Algunes de les principals són:
 • Assegurança de llar: Pot suposar un important estalvi si mai pateixes un sinistre a casa, com una inundació, un incendi o una baixada de tensió que t’espatlli diversos aparells elèctrics.
 • Assegurança de vehicle: És obligatòria si tens un vehicle de motor. És necessari mostrar-la per poder passar la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).
 • Assegurança de vida: Ningú no hi vol pensar, però una mica de planificació ara pot prevenir problemes econòmics si algú es mor o pateix un accident greu o malaltia. Si tens família, una assegurança de vida pot limitar les conseqüències econòmiques negatives que la teva absència tindria per la vostra família.
 • QÜESTIONARI 6.2

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

6.3 La teva jubilació

És important que pensis en quines necessitats econòmiques tindràs quan et jubilis. Pensa en l’elevada esperança de vida, i en la bona salut física amb la qual moltes persones es retiren de la vida laboral.

Planifica la teva jubilació:
 • Estima les teves fonts d’ingressos futures, com pensions públiques, altres prestacions socials, rendes o ajuts familiars.
 • Analitza si podràs cobrir les teves necessitats amb aquests ingressos.
 • Si la resposta és que no, marca’t un objectiu d’estalvi i posa’l en marxa el més aviat possible. Com més anys puguis estalviar, menys quantitat hauràs de sacrificar tots els mesos i més estalvi podràs acumular.
 • QÜESTIONARi 6.3

Quina d'aquestes tres afirmacions és correcta?

 • IDEA
Ser una mica previsor/a i pensar en el teu futur és el primer pas per estar preparat/ada. Recorda que el fet de treballar a jornada parcial o deixar la feina per molt de temps (per tenir cura d’algun membre de la família) pot tenir conseqüències en els teus ingressos futurs. De fet, la teva jubilació es pot reduir molt significativament o es pot donar el cas que no arribis als anys mínims per aconseguir-la. Aquesta mena de situacions afecten més a les dones, que són les que habitualment s’ocupen de les tasques de cura.

Exercici 6. El meu futur

Vivim tan aferrats i aferrades al present, que la majoria de decisions de tipus econòmic les prenem pensant en el futur més immediat. Et proposem que vagis una mica més enllà i dediquis uns minuts a pensar en un futur més llunyà.
CARREGANT
Scroll to Top