El diner en efectiu és encara el mitjà de pagament més utilitzat, sobretot en operacions petites i mitjanes, però el seu ús s’està reduint en un context de digitalització i canvis en les formes de pagament que la pandèmia ha accentuat.
Així ho indica un informe sobre l’ús de l’efectiu que ha publicat recentment el Banc d’Espanya.
Algunes de les tendències que assenyala aquest estudi mostren canvis significatius entre 2019 i 2022, en només 3 anys:
- L’any 2022, un 59% de les operacions es van realitzar en efectiu. Una reducció notable des del 72% de 2019. També va disminuir el valor de les operacions realitzades en efectiu.
- En el mateix període, les operacions amb targeta van créixer del 25% al 34% del total. També va augmentar el valor de les operacions amb targeta.
- Es van incrementar les compres online i l’ús de Bizum com a mitjà alternatiu.
- S’observa una gran diferència generacional entre les persones joves, que utilitzen més els mitjans digitals, i les persones grans, que prefereixen anar al banc i fer ús de l’efectiu. En el cas de les darreres, s’han vist més afectades per la reducció de la xarxa d’oficines i caixers.
- També ha tingut un gran impacte la Llei 11/2021 que impedeix fer pagaments en efectiu superiors als 1.000 euros.
Segons l’estudi del Banc d’Espanya, malgrat les tendències que apunten a una disminució progressiva en l’ús de l’efectiu, la majoria de la població està en contra de la seva desaparició.
Els motius més destacats d’aquesta simpatia per l’efectiu són que: permet un major control de les despeses, preserva la privacitat i la llibertat, i afavoreix la immediatesa de les transaccions.
Per contra, el diner en efectiu també presenta alguns inconvenients: facilita el frau fiscal, l’economia submergida i el blanqueig de capitals. També els robatoris i la delinqüència a petita escala.
Els propers anys, s’accentuarà la digitalització de les formes de pagament, però això no canviarà la importància que seguirà tenint l’educació econòmica perquè les persones prenguem millors decisions amb els nostres diners.
Si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.