Aquests darrers tres anys hem comprovat com la inflació afecta el nostre dia a dia, sobretot per l’augment del cost de la vida. La inflació està molt present en el dia a dia, però en els últims temps també es parla molt de la inflació subjacent.
En què es diferencien l’una de l’altra?
- La inflació general mesura l’evolució dels preus d’una àmplia mostra de béns i serveis, a partir de l’Índex de Preus de Consum (IPC).
- La inflació subjacent no inclou ni els productes energètics ni els aliments no elaborats, però sí la resta de béns i serveis.
L’elevada volatilitat dels preus de l’energia i dels aliments no elaborats fa que la inflació subjacent sigui un indicador més estable. Com s’està veient aquesta dècada, l’energia i les matèries primeres alimentàries poden variar molt de preu en poc temps i són molt sensibles a factors externs (com els conflictes bèl·lics, les pandèmies i els fenòmens climàtics).
Les variacions de preus s’observen primer en la inflació general, marcant una tendència que es trasllada al cap d’uns mesos a la inflació subjacent. Això és veu molt clarament amb l’augment dels preus de l’energia, que amb el temps acaben afectant als preus de la majoria de béns i serveis.
Es pot veure molt clar amb aquestes dades:
- El març de 2022, la inflació general s’enfilava bruscament fins al 9,8% mentre que la inflació subjacent era del 3,4%. En aquell moment, els preus de l’energia es trobaven en plena escalada coincidint amb l’inici de la guerra d’Ucraïna.
- Un any després, el març de 2023, la inflació general ha caigut al 3,3% però en canvi la inflació subjacent és del 7,5%. Els preus de l’energia s’han moderat, però en canvi la major part dels sectors econòmics han recollit en els seus preus les pujades dels costos energètics dels mesos precedents.
- La inflació general va tocar sostre el juliol de 2022 (10,8%), mentre que la inflació subjacent ho va fer el febrer de 2023 (7,6%). Set mesos després, de moment. La inflació subjacent ha estat més lenta a l’hora de pujar, i també ho serà a l’hora de baixar.
A l’hora de prendre decisions per controlar l’alça de preus, és important que les autoritat monetàries tinguin en compte el comportament de la inflació subjacent, que té un gran impacte en les economies domèstiques perquè recull els preus dels béns i serveis que formen part del consum habitual de les llars.
Si vols millorar la gestió de la teva economia personal i familiar, et recomanem que facis el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.