Si avui quan surtis al carrer et trobes un bitllet de 50 euros, li donaràs a aquests diners el mateix valor que si els guanyes després de 4 hores de feina? N’estàs segur? La majoria de persones valorem més allò que aconseguim amb el nostre treball que no pas allò que guanyem per atzar o sense esforç.
D’aquesta manera, malgrat que el valor real és el mateix (50 euros són sempre 50 euros) en general valorem menys les coses que ens han costat menys de guanyar.
Aquesta és una de les “trampes dels diners” més habituals en les que podem caure les persones, i es coneix com la trampa de la comptabilitat mental. N’hi ha moltes altres, com la recompensa immediata, l’aversió a la pèrdua, l’excés d’optimisme, l’efecte àncora, etcètera.
La psicologia econòmica (o economia del comportament) és la disciplina acadèmica que estudia perquè prenem les decisions que prenem davant els diners, i com influeixen en les nostres decisions aquestes “trampes” o biaixos cognitius.
La conclusió és que el comportament econòmic de les persones és bastant poc racional. Així ho han demostrat els guanyadors del premi Nobel d’economia Daniel Kahneman (2002) i Richard Thaler (2017).
Si vols conèixer més sobre el comportament econòmic i les trampes dels diners, consulta el mòdul 7 del curs d’educació econòmica.