Les persones que viuen de lloguer en una habitació poden sol·licitar ajudes d’habitatge, però han de complir dos requisits imprescindibles:
- Empadronament: La persona o la unitat de convivència han d’estar empadronades a l’habitatge on es troba l’habitació.
- Contracte: Ha d’existir un contracte de lloguer o règim de cessió d’ús d’habitació. Aquest acord ha de ser escrit i ha d’estar signat per les dues parts.
En moltes ocasions, els contracte de lloguer d’habitació es formalitzen verbalment perquè no estan regulats per la Llei d’Arrendaments Urbans, sinó pel Codi Civil. La manca d’un contracte escrit impedeix la possibilitat de sol·licitar qualsevol ajuda d’habitatge.
L’existència d’un contracte també és molt recomanable per prevenir complicacions legals i conflictes entre el llogater i l’arrendador.
Quines ajudes d’habitatge pots demanar si vius de lloguer en una habitació?
El Consorci de l’Habitatge de Barcelona ofereix les següents ajudes per a persones i unitats de convivència que visquin de lloguer en una habitació i que compleixin els requisits corresponents:
- Subvencions per al pagament de lloguer destinades a persones de 35 anys o menys.
- Subvencions per al pagament de lloguer destinades a persones de 36 a 64 anys.
- Subvencions per al pagament de lloguer destinades a persones de 65 anys o més.
Pots realitzar la simulació al web de Les meves ajudes de l’Ajuntament de Barcelona per comprovar si compleixes els requisits per sol·licitar aquestes o altres ajudes.
Si tens fins a 35 anys i tens dubtes sobre habitatge, pots contactar amb Joves de Barcelona per telèfon, email i WhatsApp o acostar-te a un dels Punts Joves de Barcelona de la ciutat.
Finalment, recorda que pots millorar la gestió de la teva economia personal i familiar fent el Curs Digital d’Educació Econòmica del programa EdEc.