Familiarització, què volem dir?

Aquest curs hem començat la nostra col·laboració amb l’EIPI fent una xerrada sobre el procés de familiarització.
Som molt conscients de les emocions que es mouen en totes vosaltres i que van des de l’angoixa, la culpa a l’alegria per començar una nova etapa en les vides dels vostres infants. Poder posar paraules a tot això que ens passa, que els passa als vostres fills i filles ajuda a entendre millor tot el que aflora durant el procés de familiarització, que no és poc i que no té data de caducitat. Cada procés és únic i encara que ens passin coses semblants, cada família i criatura té la seva manera d’ atravessar aquest procés.
Des de l’escola pensem que és important parlar-ne, visibilitzar el malestar, no traure-li importància, validar les emocions dels infants  i dels adults que els acompanyen. Es habitual idealitzar l’entrada a l’escola. Lògicament hem de projectar una imatge positiva del què serà la nostra vida en aquest nou espai i estem segures que serà una experiència plena de vivències gratificants tot i que a vegades els inicis ens sorprenen amb un  neguit amb què no havíem comptat. És aquí on les mestres ens posem al costat de les famílies per començar a teixir una relació de confiança que ens permeti poder acollir les vostres necessitats en un entorn de seguretat. Som plenament conscients del tresor que ens confieu i la nostra labor es acollir-vos amb tota la complexitat que acompanya aquest moment i amb  la tendresa necessària.
Aprendrem a explorar emocions desconegudes a conviure amb aspectes del nostre paper com a mares, pares i tutors que potser desconeixíem i que descobrirem a poc a poc i el més important, gairebé segur serà la primera vegada que ens separem de la nostra criatura i tenim moltes expectatives posades en quina serà la seva vivència a l’escola, si estarà bé, si plorarà molt, si se’n sortirà.
Al cap i a la fi el començament a l’escola és una aventura nova, plena de reptes i experiències i és també un camí de vida.

 

Compartiu aquest contingut