Creació i Museus dins el Festival Grec 2021
Es presenten cinc propostes escèniques fruit de la col·laboració entre fàbriques de creació i espais culturals de la ciutat
Entre el 27 de juny i el 4 de juliol se celebra una nova edició de Creació i Museus, que un any més s’emmarca en el Festival Grec 2021. Creadores i creadors de disciplines diverses i relacionats amb algunes de les fàbriques de creació de la ciutat han entrat en contacte amb museus i institucions culturals de Barcelona i interactuen amb les seves instal·lacions i els seus fons en un seguit de muntatges artístics.
[*SUSPÈS*] El 27 de juny el Museu Etnològic i de Cultures del Món acull Artificialia! Exotica! Marabilia!. Es tracta d’un projecte curatorial i escènic de Xavier Manubens que posa en relació les pràctiques del cos i del transformisme amb el fons patrimonial del Museu Etnològic, per aproximar l’antropologia social al fenomen del transformisme i la construcció del gènere. En la peça participen les i els intèrprets Mama Lynch, Norma Mor, Luciana Cheregati, Júlia Barbany i Laura Ramírez, i és una producció del Graner junt amb el Museu Etnològic i de Cultures del Món.
El 30 de juny es presenta al Castell de Montjuïc Kiri Island un projecte d’Arantza Labuena amb les creadores i ballarines Bea Vergés i Reinaldo Ribero i la cantant, compositora i intèrpret Marina Tomás en el qual s'estableix un diàleg per parlar de resistència i perseverança. És una iniciativa de La Caldera i el Castell de Montjuïc.
L’1, el 3 i el 4 de juliol, la companyia El Martell, sota la direcció de Laia Alsina, presenta Els colors de la pluja a El Born Centre de Cultura i Memòria. La peça, cocreada a dues bandes i de caràcter experimental, fusiona llenguatges i disciplines diverses per parlar de l’educació a les escoles entre els anys 1908 i 1979 i es basa en el lliure pensament, la coeducació i la renovació pedagògica. Aquest projecte és fruit de la col·laboració entre el Tantarantana i El Born Centre de Cultura i Memòria.
El 3 i 4 de juliol tindrà lloc A_MEN (treball, dones i migracions), una creació de circ contemporani de Veronica Capozzoli que tindrà lloc al MUHBA Olivia Artés. Es tracta d’un diàleg entre el procés de recerca artística A_MEN sobre els condicionaments socials, religiosos i polítics i el paper de les dones treballadores durant la industrialització en la Barcelona contemporània. És una col·laboració entre La Central del Circ i el Museu d’Història de Barcelona.
I finalment, el 4 de juliol es presenta Ominira: Danza Néctar, una reinterpretació musical de l’exposició “Més que abelles” a càrrec del grup musical Ominira, integrat per Adrià Martí, Alexis Rossell i Èric Segura, que s’inspira en els insectes pol·linitzadors del clima mediterrani. Es tracta d’una coproducció de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i el Museu de Ciències Naturals i es presenta a través d’una instal·lació sonora en l’entorn natural i únic del Jardí Botànic de Barcelona.
A més a més, enguany es recuperen dues propostes escèniques d’edicions anteriors de Creació i museus.
El 7 i 8 de juliol, el Museu Picasso és l’escenari d’Un altre dia diví, una performance escènica i audiovisual sobre el desig de ser i de comunicar-se en temps de confinament. La proposta està dirigida per Ferran Utzet i interpretada per Natalia Carminati, Lucía Lerendegui i Llapispanc, tots, artistes vinculats a La Escocesa que, juntament amb El Born Centre de Cultura i Memòria, van coproduir la peça en l’edició de 2020.
D’altra banda, el 21 i 22 de juliol es podrà reviure l’experiència d’arts vives que proposen Laida Azkona i Txalo Toloza amb La col·lecció: petita caixa d’eines, que reflexiona sobre l’estreta relació entre el colonialisme i l’etnografia a partir d’imatges de les antigues colònies espanyoles a l’Àfrica. En aquest cas, ja no serà en el format performatiu de l’edició de 2019, sinó que s’articula a partir d’un podcast que transporta l’espectador a Guinea i el converteix en un investigador més.
Totes les propostes de Creació i Museus són gratuïtes, però cal adquirir-ne l’entrada prèviament, ja que l’aforament és limitat. Trobareu més informació de les activitats en l’enllaç següent.