La creació artística comunitària a la Biennal de Pensament 2020
Tres fàbriques de creació impulsen unes jornades de reflexió sobre territori, comunitats i pràctiques artístiques
La segona edició de la Biennal de Pensament se celebrarà entre el 13 i el 18 d’octubre i enguany se centra en els reptes de futur i en tots els fenòmens que estem presenciant i que denoten el canvi d’època davant el qual ens trobem.
L’Ateneu Popular 9 Barris, La Central del Circ i el Graner prendran part en la Biennal amb l’organització d’unes jornades de reflexió sobre territori, comunitats i pràctiques artístiques que tindran lloc del 16 al 18 d’octubre, un dia a cadascuna d’aquestes tres fàbriques de creació.
A La Central del Circ es treballarà sobre la noció de territori(s); a l’Ateneu Popular 9 Barris, sobre la noció de comunitat(s), i al Graner, sobre la de pràctiques artístiques. Amb la idea de generar un glossari al voltant d’aquests termes, es vol obrir un nou camp de reflexió conjunta a l’hora de desenvolupar projectes artístics comunitaris, amb un aprofundiment en les dificultats que s’hi troben, les metodologies que s’empren i com treballar la qüestió de la itinerància.
Aquestes jornades volen establir complicitats entre la teoria i la pràctica artística a partir de conferències que plantegin reflexions i imaginaris que, a continuació, es tractaran en grups diversos.
La primera sessió de les jornades, que tindrà lloc a La Central del Circ el divendres 16 d’octubre, l’obrirà Eva Marxen amb una introducció sobre creació comunitària en relació amb els territoris. A continuació, hi tindrà lloc un espai per reflexionar des de la dansa amb Constanza Brncic, des de les arts visuals amb Ro Caminal, i des del circ amb Jorge Albuerne.
La jornada de l’Ateneu Popular 9 Barris, el dissabte 17 d’octubre, rebrà un primer grup en què Rocío Manzano de Nus Cooperativa treballarà les relacions de poder a partir del cos; el segon grup serà a càrrec de Lali Àlvarez i tractarà dels cossos polítics amb un treball itinerant per l’espai públic, i, finalment, es partirà d’imatges i representacions gràfiques per parlar de cultures usurpades, amb Mariló Fernàndez de LaFundició.
Finalment, el diumenge 18 d’octubre, les jornades tanquen al Graner amb les taules “Arts en viu” amb Nyamnyam i Imma Solé; “Escena expandida” amb Dianelis Diéguez, Aurora Bauzà i Pere Jou, i “Pràctiques relacionals”, a càrrec de Roger Bernat.