Les Fàbriques no s'aturen durant el confinament
La crisi causada pel coronavirus obliga les Fàbriques a reinventar-se.
La situació excepcional que ha provocat la pandèmia global de la covid-19 ha obligat les Fàbriques de Creació a tancar les seves portes i a cancel·lar totes les activitats presencials durant un temps. Tot i que la seva tasca habitual s'ha vist afectada, l'activitat de les Fàbriques no s'atura i la majoria ha traslladat el seu moviment a la xarxa o ha buscat la manera de continuar el seu treball.
El Tantarantana ofereix la possibilitat de veure online dos dels espectacles resultants del projecte intergeneracional i intercultural PI(È)CE que reuneix joves migrants i un grup de gent gran del Raval i Poble Sec sobre un mateix escenari: Li diuen Mar (2015-2016) i Les set cançons (2018-2019).
L'Ateneu Popular 9 Barris també ha penjat espectacles que han produït durant els darrers anys com són algunes de les edicions de Circ d'Hivern o els Combinats de Circ, fruit del treball d'un grup d'artistes durant una residència d'una setmana a l'Ateneu. Per la seva banda, l'Escola de Circ de l'Ateneu continua amb les classes de forma virtual.
Des dels inicis del confinament, La Central del Circ ha anat oferint diverses trobades online obertes a usuaris/es de l'espai i professionals de l'àmbit del circ com és el Cafè Matinal dels dimecres. Es pot seguir l'agenda d'activitats a través del web i dels seus comptes d'Instagram, Twitter i Facebook. A més, han traslladat a la xarxa el projecte comunitari Caixa d'Eines, coordinat per La Central del Circ i impulsat pel Pla de Barris a l'Eix Besòs, compartint materials pedagògics digitals amb les escoles i entitats educatives i que han penjat també al seu web.
En el cas de la Nau Ivanow, enguany han repensat les jornades de formació EXIT per ajudar les companyies a créixer i fer el salt internacional, i les han celebrat de forma virtual durant el mes d'abril amb gran èxit de participació. Podeu consultar el document que recull les conclusions de la conversa inaugural. Durant el maig se celebren tres trobades virtuals de discussió, les converses HiloEscénico, en el marc de l'EXIT 2020, tot plegat organitzat entre la Nau Ivanow i el Colectivo Palillos.
La Escocesa ha activat tres grups de recerca per fer front a la crisi de la covid-19 i portar a la pràctica formes imaginatives però segures de recuperar el cos en l'escena cultural dels propers mesos i que van més enllà de la virtualització de les activitats. Els grups s'han articulat com un programa extraordinari de beques que la Fàbrica del Poblenou ha ofert internament a la seva comunitat d'artistes, especialment als membres actualment més vulnerables.
La Caldera, per la seva banda, tenia prevista per al mes de maig la celebració dels seus 25 anys. Els actes de l'aniversari han quedat suspesos per ara i, mentrestant, la Fàbrica es troba en procés de readaptació i repensant la seva tasca de cara a un futur. Des del seu web comparteixen el projecte d'Elena Còrdoba, David Benito i Luz Prado, Ficciones botánicas, calendario para un tiempo vegetal, que havia de formar part d'un dels actes de celebració del 25è aniversari.
Hangar ofereix activitats molt diverses en format online com són tallers, concerts, laboratoris i xerrades. A més, cada dia a les 8.08 h, el col·lectiu resident TOPLAP emet en streaming una actuació Live Coding en directe a càrrec de diferents membres de la comunitat livecoder. També s'han posposat terminis de presentació d'algunes de les seves convocatòries.
Pel que fa la Sala Beckett, els cursos de l'Obrador Internacional de Dramatúrgia es fan de manera virtual mentre duri el confinament. Per altra banda, al canal de Youtube de la Beckett es poden recuperar xerrades i cicles que s'han organitzat en els darrers temps.
Darrerament, el Graner, juntament amb el Mercat de les Flors, ha reprès de forma virtual el projecte En Residència, en el qual els creadors Sebastián García Ferro i João Lima han estat treballant amb l'Institut Escola Antaviana i l'Institut Bernat Metge, respectivament, durant tot el curs.
Fabra i Coats − Fàbrica de Creació ha posat a disposició del públic el vídeo resum de l'espectacle 10 Atlàntides que es va dur a terme l'estiu passat a Vil·la Joana dins el cicle Creació & Museus del Festival Grec, creat pel GRUP ZA! i va comptar amb la participació de residents de la Fàbrica de Sant Andreu. Per altra banda, al web es pot escoltar en format podcast The Case For Letting The Stars Determine Who I Date (o "El cas de deixar que les estrelles determinin de qui m’he d’enamorar") que es va gravar a Ràdio Fabra en el marc de l'exposició Un dia em vaig creuar amb un meteorit del Centre d'Art Contemporani.
I l'Escenari Joan Brossa posarà en marxa durant la segona quinzena de juny el projecte Brossa Escena Virtual, un programa de suport a la creació a través de peces breus basades en l’obra dramàtica (teatre de text) de Joan Brossa per ser emeses en streaming. El projecte té la intenció de donar suport a creadors que en aquests moments estan patint especialment la situació de crisi, i alhora obrir la porta a una nova línia de programació d'arts en viu que tindrà continuïtat durant les properes temporades i ens servirà per donar a conèixer l’obra de Joan Brossa.
Tota la informació sobre l'activitat actual de les Fàbriques de Creació la trobaràs a l'Agenda i als webs i xarxes socials de cadascun dels espais de la xarxa.