Teja, residència artística per a artistes en situació de vulnerabilitat
Aquesta iniciativa compta amb el suport de 14 institucions públiques, privades i organitzacions independents del sector cultural i neix com a resposta solidària a la situació d‟emergència actual dels professionals de la cultura i artistes d‟Ucraïna.
Un total de 14 institucions públiques, privades i organitzacions independents del sector cultural han creat TEJA, una xarxa d'espais culturals en suport a les situacions d‟emergència que s'ha posat en marxa aquest mes de maig.
Ofereix residències artístiques, allotjament, acompanyament i assessorament jurídic a artistes i professionals de la cultura que es trobin en situació de vulnerabilitat com a conseqüència de conflictes armats. TEJA es planteja com una resposta solidària del sector artístic i cultural davant l'emergència actual desfermada per la invasió russa d'Ucraïna. Des del mes de maig està acollint creadores i creadors d'aquest país, però el projecte neix amb vocació de permanència i també pretén incorporar altres contextos en situació d'emergència durant el 2022-23. Com a Xarxa, a més d'habilitar espais de diàleg i garantir la llibertat d'expressió mitjançant una sèrie d'activitats conjuntes, TEJA es planteja el suport concret mitjançant un programa de residències per a artistes i treballadors de la cultura provinents de diversos territoris en conflicte .
Les 14 entitats involucrades en la creació de TEJA són institucions públiques com Casa Velázquez, Conselleria de Cultura, Turisme i Esport de la Comunitat de Madrid i Museu Nacional Reina Sofía (MNRS); institucions privades com La Casa Encendida de Fundación Montemadrid i TBA21 Thyssen-Bornemisza Art Contemporary; i organitzacions independents de Madrid com Atelier Solar, CAR (Centre d'Apropament a lo Rural) Camp Adentro, Espositivo, Felipa Manuela, parlarenarte / Planta Alta, Mala Fama Estudis i Nau Porto. També hi participa l'organització Moving Artists, amb seu a Bilbao. Cadascuna realitza una aportació en funció de les seves possibilitats i estructura que es tradueix en allotjament, espai de creació, suport assistencial o econòmic.
La Xarxa va néixer com una iniciativa de les organitzacions independents, que van començar a configurar-la el mes de març passat, i des d'aquest mes de maig, ja amb la coordinació de les 14 entitats, acull la primera resident, una jove dissenyadora gràfica ucraïnesa. Des d'aquest mes de maig s'ofereixen un total de cinc residències artístiques, amb una durada entre tres i sis mesos, a artistes i professionals de la cultura afectats per situacions de conflicte. La sol·licitud i l'avaluació dels diferents casos es coordina des d'Artists at Risk a través de la seva pàgina web artistsatrisk.org. Aquesta entitat internacional té una àmplia experiència en l'avaluació d'artistes en situacions de vulnerabilitat i posar-los en contacte amb diferents institucions culturals.
TEJA está abierta a aquellas nuevas instituciones que deseen sumarse a la iniciativa. Pueden realizarlo escribiendo al correo de la red recase22@gmail.com.