Subvencions a activitats de teatre de caràcter professional (entitats)
Subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a activitats de teatre de caràcter professional.
Les subvencions del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a activitats de teatre de caràcter professional inclouen les modalitats següents:
A) Suport a l’organització d’activitats de formació no reglada per a professionals.
B) Suport a la nova creació, producció i presentació pública d’espectacles. Es pot sol·licitar la subvenció per a aquelles produccions enteses com a nou espectacle. També s’entenen com a nou espectacle les reposicions o revisions d’aquells espectacles en què la producció originària tingui, com a mínim, quatre anys d’antiguitat.
C) Suport a l’exhibició d’espectacles.
D) Suport a activitats de difusió a través de mostres, festivals i esdeveniments similars.
Aquestes subvencions són de tramitació telemàtica obligatòria i els sol·licitants han de disposar d'un certificat digital per poder fer la sol·licitud.
En cas d'interrupció no planificada del funcionament de Tràmits gencat, durant l'últim dia del termini de sol·licitud, cal que els sol·licitants enviïn immediatament a la bústia de contacte un missatge informant de l'error. Cal que s’hi adjunti el formulari de sol·licitud degudament signat i una captura de pantalla —tecla Impr Pant— en què es pugui veure el missatge d'error que retorna el sistema i l'hora en què s'ha produït la incidència.
Disciplina artística
Teatre.
A qui va dirigit
- Entitats privades sense ànim de lucre que duguin a terme la totalitat o part de la seva activitat en l'àmbit del teatre.
-
Agrupacions d’entitats sense personalitat jurídica que es reuneixen per a projectes conjunts, sempre que tots els seus membres, que tindran la consideració de beneficiaris, siguin entitats privades sense ànim de lucre.
No poden optar a aquestes subvencions:
- Les administracions públiques, les entitats del sector públic institucional, les entitats públiques independents, les corporacions de dret públic i els consorcis.
- Les entitats de foment de la cultura popular i tradicional catalana i del patrimoni cultural.
Prestacions i dotació
Es considera despesa subvencionable:
- Modalitat A: les despeses generades per l'organització d'activitats de formació per a professionals en format de seminaris, jornades, tallers, cursos, etc. Se n'exclouen la formació reglada i les activitats impulsades per centres o escoles artístiques.
- Modalitat B: les despeses de creació, producció i estrena d'un espectacle de teatre (assajos, disseny d'escenografia, llums, vestuari, residències, etc.).
- Modalitat C: les despeses generades per l'exhibició d'espectacles: gires d'espectacles de caràcter nacional i internacional d'una mateixa producció o d'un repertori.
- Modalitat D: les despeses generades per l'organització d'activitats professionals de difusió de teatre, en forma de festival, mostra o similar. Se n'exclouen les fires de caràcter comercial.
En el cas de coproduccions, la subvenció es refereix exclusivament a la part coproduïda pel sol·licitant.
En el cas d'associacions, s'accepten les despeses facturades a l'entitat pels membres del seu òrgan de govern, d'acord amb la base general 6.10 —accés a les bases generals.
En el cas de les modalitats A, B i C, s'accepten les contribucions en espècie com a part del cost del projecte, d'acord amb la base general 6.3 —accés a les bases generals.
Data de sol·licitud
Del 17 d'abril al 2 de maig de 2018.
Condicions
Per optar als ajuts, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions que determina la base general 4 —accés a les bases generals— i els que s'estableixen a continuació:
a) En cas d'activitats de formació (modalitat A), nova creació, producció i presentació pública d'espectacles (modalitat B) i exhibició d'espectacles (modalitat C), les persones sol·licitants han de presentar els projectes en una única sol·licitud per a un màxim de tres modalitats.
b) En cas d'activitats de difusió (modalitat D), les persones sol·licitants han de presentar una única sol·licitud diferent de la presentada per la resta de modalitats, si escau.
c) En cas d'activitats de formació (modalitat A), aquestes activitats han de ser presencials, de pagament i s'han de dur a terme en l'àmbit territorial de Catalunya.
d) En cas de nova creació, producció i presentació pública d'espectacles (modalitat B), aquests espectacles s'han d'estrenar a Catalunya durant l'any natural de concessió de la subvenció i han de preveure un mínim de deu representacions a Catalunya, en un període màxim de divuit mesos després de la data de l'estrena. No computen les actuacions fetes en locals d'assaig.
e) En cas d'exhibició d'espectacles (modalitat C), cal fer un mínim de deu representacions del conjunt d'aquests espectacles a Catalunya durant l'any natural de concessió de la subvenció.
Criteri de selecció
Les sol·licituds es valoren d'acord amb els criteris següents:
Criteris generals
a) L'interès cultural i artístic del projecte (fins a 4 punts).
- Trajectòria professional del sol·licitant i dels integrants de l'equip artístic, tècnic o formatiu inclòs en la proposta (fins a 1 punt).
- Grau d'interès del projecte i del seu desenvolupament (fins a 1 punt).
- Aportació significativa de continguts al context artístic o formatiu (fins a 1 punt).
- Autoria catalana del projecte presentat. En el cas de la modalitat A, l'autoria del contingut de l'activitat formativa. En el cas de les modalitats B i C, l'autoria de les obres que es representin i que formen part del projecte artístic presentat. En el cas de la modalitat D, l'autoria del contingut de l'activitat de difusió.
Als efectes d'aquestes bases, s'entén per autor català el que resideix a Catalunya; i, en cas d'autors difunts, els que van néixer o van residir la major part de la seva vida a Catalunya (1 punt).
b) Retorn social del projecte (fins a 3 punts).
-
Contribució a la creació, generació i fidelització de públics o foment de l'especialització del professional en el cas de la formació (fins a 1 punt).
-
Coherència del pla de comunicació (fins a 1 punt).
-
Valoració del pla d'explotació del projecte (fins a 0,5 punts).
-
Capacitat d'internacionalització (fins a 0,5 punts).
c) Viabilitat del projecte i qualitat de la gestió (fins a 3 punts).
-
Adequació del pressupost als recursos necessaris per a l’elaboració del projecte (fins a 1 punt).
-
Grau d'especialització professional dels equips artístics i tècnics participants (fins a 1 punt).
-
Grau de finançament previst al marge de l'ajut de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (fins a 1 punt).
Criteris addicionals
a) Repercussió important de l'activitat en una zona del territori català on és poc habitual emprendre aquest tipus d'iniciatives, o treball de proximitat amb l'entorn i el teixit associatiu local (fins a 0,5 punts).
b) Projecte en qualitat de residència (0,5 punts).
Als efectes d'aquestes bases, s'entén per residència tots aquells projectes que es duguin a terme en col·laboració amb un equipament cultural especialitzat, d'àmbit públic o privat, que ha de posar a disposició de l'equip artístic resident els recursos necessaris per dur a terme el seu treball professional durant un període mínim de set dies, que no cal que siguin consecutius. En cap cas es considera un projecte en residència si es duu a terme en un equipament de la titularitat de l'entitat sol·licitant de la subvenció.
Així mateix, el projecte en residència ha de preveure una tasca divulgativa que es relacioni amb el teixit social, ha de fomentar la creació de nous públics o bé participar en la programació de l'equipament.
c) Projectes presentats per creadors emergents entesos com el primer projecte professional que promogui un creador (0,5 punts).
d) Accions d'inclusió social o activitats adreçades als col·lectius més vulnerables o amb risc d'exclusió social (0,5 punts).
e) Projecte que incorpori l'accessibilitat i fomenti la participació dels col·lectius amb discapacitats (0,5 punts).
f) Espectacles coproduïts per (0,5 punts):
- Equipaments públics d'arts escèniques, festivals públics o residències en centres de creació públics amb suport de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.
- Els cinc mercats següents: Fira Tàrrega, La Mostra d'Igualada - Fira de Teatre Infantil i Juvenil, Trapezi de Reus - Fira del Circ de Catalunya, Festival Sismògraf, Fira Mediterrània de Manresa.
Per poder optar a les subvencions, les sol·licituds han d'obtenir una puntuació mínima de 5 punts en el conjunt dels criteris generals. A aquesta puntuació, s'hi ha de sumar la puntuació obtinguda amb els criteris addicionals.
Presentació de candidatures
En el moment de presentar la sol·licitud, cal aportar, a més de la documentació que preveu la base general 8 —accés a les bases generals—, la documentació següent:
- Les declaracions responsables que consten al formulari de sol·licitud:
- En el cas de la modalitat B, el compromís formal de presentació pública de la producció proposada.
- En el cas de residència d'acord amb la base 6.1.2.b) (accés a les bases específiques), cal disposar d'un document subscrit amb el responsable de l'equipament col·laborador en què s'especifiquin els acords assumits per ambdues parts, o un document equivalent.
- Contracte de coproducció, si escau.
En el cas de les persones proposades com a beneficiàries de les subvencions, han de presentar la documentació específica que es detalla a la base general 12.5 —accés a les bases generals— i a la base específica 7 —accés a les bases específiques.
Informació de contacte:
Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC)
Carrer del Portal de Santa Madrona, 6-8
08001 Barcelona
93 316 28 47
osic@gencat.cat