Residència de suport a pràctiques artístiques vinculades al periodisme
Aquesta residència té l’objectiu de produir projectes ambiciosos que reimaginin la manera com s’entén i es comunica la crisi climàtica en els entorns de ciutat, amb Madrid com a cas d’estudi o com un possible referent, projectes que vagin més enllà de la visualització de dades i proposin històries que interpel·lin, per a la seva presentació en els mitjans de comunicació o bé fòrums polítics i legals.
Les ciutats han d’enfrontar-se als nous desafiaments que provoca el canvi climàtic. Més enllà d’estratègies locals i globals de mitigació, Madrid ha posat en marxa projectes per a l’adaptació als problemes ambientals que ja estan aquí i per als que es preveuen efectes importants a curt termini. En aquest context se seleccionaran projectes que investiguin qüestions tals com:
- Ciutat i justícia ambiental
- Canvi climàtic i noves economies circulars a la ciutat
- Mutualisme entre espècies urbanes
- Naturació ciutadana i biofòbia
- Contaminació i violència ambiental a les ciutats
- Salut ambiental i salut mental a la ciutat
- Estratègies de l’acció i desobediència civil contra el canvi climàtic
Tota la informació a les bases de la convocatòria.
Disciplina artística
Els projectes artístics poden desenvolupar-se en qualsevol format audiovisual, performatiu, textual, cartografies radicals, etc. Es donarà suport a projectes del següent tipus:
- Pràctiques artístiques lligades al periodisme desaccelerat: projectes en la línia del periodisme de fons, capaços de realitzar investigacions de camp o indagar en problemàtiques poc conegudes o que qüestionin determinades narratives assumides com a veritats públiques.
- Pràctiques artístiques lligades al periodisme crític: projectes capaços de respondre als cicles ràpids de notícies elaborant noves narratives o infraestructures per a l’anàlisi crítica dels imaginaris produïts pels mitjans, qüestionant i donant resposta a la desinformació o a les notícies falses en relació al tema escollit.
- Pràctiques artístiques lligades al periodisme documental: projectes l’objectiu dels quals sigui documentar processos d’empoderament ciutadà i adaptació al canvi climàtic amb un impacte significatiu i poc conegut.
- Pràctiques artístiques lligades al periodisme de guerrilla: projectes capaços d’acompanyar o generar processos d’activisme i campanyes polítiques de base ciutadana.
A qui va dirigit
Podran participar-hi totes les persones físiques nacionals i internacionals. Malgrat que no és un requisit indispensable, es valorarà molt positivament el domini de l’idioma espanyol.
Prestacions
Per al desenvolupament de la seva residència artística, el beneficiari/a obtindrà:
- Un espai de treball en el centre de residències artístiques de Matadero Madrid.
- L’abonament de 4000 € (quantitat sobre la qual s’aplicaran les retencions i els impostos pertinents) en concepte d’assignació de residència que inclou les despeses de manutenció del resident per a la realització del seu projecte; i les despeses totals per al desenvolupament del seu projecte o peça segons es descriu en la documentació sol·licitada de la present convocatòria.
En el cas de residir fora de Madrid, aquesta quantitat augmentarà fins a un màxim de 2000 € en concepte d’ajuda pel desplaçament des de la ciutat habitual de residència.
Durada de la residència
12 setmanes. Del 13 de gener de 2020 al 5 d’abril de 2020
Data de sol·licitud
Del 6 d’agost al 6 d’octubre de 2019 a les 23.00 h (hora local a Madrid)
Lloc
Matadero - Centro de Creación Contemporánea
Plaza de Legazpi, 8
Madrid
www.mataderomadrid.org
Selecció
Matadero Madrid constituirà una comissió mixta de valoració entre el 12 i el 14 d’octubre, amb personal del centre i professionals independents, per dur a terme la selecció dels projectes en residència. La resolució d’aquesta comissió es comunicarà a partir del 16 d’octubre de 2019.
Presentació de les candidatures
La sol·licitud es cursarà a través de la següent plataforma online. Cal omplir-la en anglès:
https://form.jotformeu.com/92124411424344
Informació i documentació a entregar (en anglès):
- Biografia o carta de presentació (màxim 300 paraules)
- Selecció de projectes relacionats amb l’objecte de la present beca
- Descripció del projecte (no més de 5 pàgines). Ha d’incloure:
- Exposició de la problemàtica o tema
- Breu presentació del format o formats en relació al tema
- Comunitats específiques a les quals es dirigeix
- Mitjans de comunicació en els quals es vol presentar
- Calendari general de desenvolupament del projecte
- Possibles col·laboracions amb agents locals i internacionals
- Breu descripció de l’ús que es farà de l’espai de treball
Els dubtes es resoldran a la següent adreça de correu electrònic: residenciasartisticas@mataderomadrid.org. Assumpte: CONVOCATORIA INSTITUTO MUTANTE.