Recursos multimèdia

Aprofitament alimentari de les taronges dels arbres de les vies públiques

El voluntariat de diverses entitats de Sant Andreu va participar en la recollida de les taronges dels arbres fruiters dels carrers de l’entorn de la plaça de les Palmeres amb l’objectiu d’elaborar melmelada de taronja amarga.

Uns 800 kg de fruita es van convertir en pots de melmelada natural, la major part dels quals es van destinar a entitats socials, previ control de la qualitat i seguretat alimentàries per part de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.
En aquesta iniciativa, realitzada pel Districte de Sant Andreu, hi va participar activament l’Institut Municipal Parcs i Jardins de Barcelona (IMPJB) des de diferents departaments i diverses accions: seleccionar els arbres per a la recollida, facilitar el material necessari per dur a terme l’activitat amb total seguretat i coordinar els diferents actors protagonistes per realitzar amb èxit l’acció.
La Fundació Espigoladors, a més de realitzar una formació sobre el malbaratament alimentari i les tècniques de collita, va transformar la fruita en melmelada. L’acció es va fer en l’obrador Es Imperfect Food, un laboratori d’innovació defensor de l’aprofitament alimentari obert a persones amb risc d’exclusió social.
Una escola del barri va ser l’encarregada de decidir la destinació final de la melmelada, per implicar l’alumnat en la iniciativa i en les activitats cíviques del barri, amb tallers sobre malbaratament alimentari i canvi climàtic.
La col·laboració transversal de les diferents entitats i organismes va tenir el seu reconeixement en la Jornada del Programa Ajuntament + Sostenible que es va celebrar el 27 d’octubre en el Zoo de Barcelona, jornada que va servir per conèixer i reconèixer les bones pràctiques d’ambientalització del conjunt de l’Ajuntament.
Després de l’èxit d’aquesta iniciativa al voltant de la taronja amarga, cinc districtes de la ciutat s’han sumat a l’experiència. Aquest cop serà l’IMPJB, des del departament de Mans al Verd, qui coordinarà el projecte amb una durada de 4 anys.

Sembra Natura

Barcelona vol augmentar i millorar la superfície agrícola amb un model agroecològic que potenciï la biodiversitat i incideixi sobre el model agroalimentari i de consum. Una bona manera de fomentar l’agricultura urbana és facilitar recursos per tal que la ciutadania pugui crear el seu hort a casa o cultivar els horts comunitaris que hi ha a la ciutat.

En aquesta pàgina web podreu trobar sis càpsules de video on s’expliquen les bases per fer un hort urbà.

Clica aquí per anar a la pàgina.