Ajuntament de Barcelona

Present i futur de les motos en ciutat

La motocicleta s'ha consolidat com una alternativa de mobilitat en zona urbana. Es tracta d'un vehicle còmode, econòmic, poc voluminós, amb un consum energètic moderat i que permet moure's per ciutat de manera fàcil i ràpida. Aquest gran avantatge d'agilitzar el trànsit de la ciutat va fer que l'Ajuntament de Barcelona apostés per facilitar l'ús d'aquest vehicle i, de fet, Barcelona s'ha convertit en una de les grans urbs europees amb major nombre de motocicletes circulant pels seus carrers. A més, l'ampliació del carnet de conducció de turismes que permet des de 2004 conduir també motocicletes fins a 125 cc ha augmentat els desplaçaments en aquest mitjà de transport.

L'augment dels motociclistes habituals a les ciutats ha confirmat que el seu punt feble és l'accidentalitat. La feblesa i la inestabilitat de les motos les relaciona amb una elevada perillositat. A aquesta circumstància s'hi ha afegit els darrers anys un progressiu increment dels accidents amb motocicletes implicades, sobretot en casos de conductors sense experiència.

El XVI Fòrum Barcelona de Seguretat Viària vol tractar d'aprofundir el paper de la moto a la ciutat. És una bona oportunitat perquè Barcelona comparteixi amb altres ciutats espanyoles i europees les mesures necessàries per situar la moto en el lloc rellevant que té en la xarxa de mobilitat urbana, present i futura, alhora que és imprescindible implantar i difondre les bones pràctiques que afavoreixin la conducció segura de la moto en zona urbana.