El districte de l’Eixample ha lliurat a les entitats les claus de l’Espai veïnal del Mercat de Sant Antoni perquè hi puguin fer i organitzar activitats comunitàries. Amb la posada en marxa d'aquest equipament de barri es dona resposta a una llarga reivindicació del veïnat i les entitats de Sant Antoni.
Un cop finalitzat l’arranjament de l’espai, ubicat sota el mercat, al nivell del fossat, s’ha fet efectiva la cessió de l’espai, que serà gestionat per l’Assemblea de Joves del Barri de Sant Antoni i on també tindrà cedit un espai l’Associació de Veí a Veí ONG del Barri de Sant Antoni.
L’adequació de l’espai ha permès habilitar prop de 400 m² que gestionaran els i les joves per a usos comunitaris. Inclou l’espai polivalent de l’entrada, on es poden produir petits actes o trobades d’agrupacions culturals, l’espai de joves, el buc d’assaig de música, els espais de treball i de trobada, així com tres magatzems a la planta -2. Per la seva part, l’ONG de Veí a Veí tindrà un despatx, de més de 30 m², i tres magatzems al soterrani -3, espais que permeten a l’associació guanyar un total de 150 m² per desenvolupar la seva tasca social i comunitària.
L’espai veïnal també disposa d’una cuina comunitària, que serà lliurada pròximament. Aquesta aula de cuina és un projecte col·lectiu que, amb l’acompanyament d’una persona tècnica, donarà cabuda i resposta a totes les activitats de la Taula Comunitària de Sant Antoni. L’aula de cuina comunitària mantindrà una relació estreta amb les parades de fresc del mercat i consta d’una gran taula de treball amb un espai de cocció i pica de neteja. Un envà mòbil i plegable permet independitzar aquest espai o incorporar-la a un espai d’aula pensat per exposicions audiovisuals o seminaris. Completen aquest àmbit, el rebost, les cambres frigorífiques i una gran bancada de treball amb armaris superiors per tot l’utillatge.
Les obres d’adequació de tot l’espai han suposat una inversió entorn dels 1.400.000 euros.
Un equipament llargament reivindicat
Dins de la remodelació del Mercat de Sant Antoni, i fruit del procés participatiu “Omplim de vida el Mercat” fet els anys 2016 i el 2017 amb el veïnat, els comerciants i els paradistes del mercat, es va decidir incorporar un espai veïnal polivalent dins del projecte que va liderar Ravetllat Arquitectura. Aquest espai veïnal, que és el que ara es lliura a les entitats, està situat a la planta -1 en contacte amb l’espai fossat del mercat, mentre que a les plantes del soterrani -2 i -3 es troben els espais de magatzem.