Punts InfoJOVE Horta-Guinardo

infoJOVE Barcelona

Jornades Professionals: "Prevenció del racisme en la pràctica professional" - 27, 29 de setembre i 4 d’octubre

07/09/2023 - 16:57 h

Redacció

No et perdis les noves Jornades per a Professionals!

No et perdis les noves Jornades per a Professionals!

El Centre per a Famílies amb Adolescents organitza trobades dirigides a professionals que intervenen des de diferents àmbits amb la població adolescent amb l’objectiu d’oferir espais de reflexió, experiències i eines, posant el focus en una temàtica en concret.

Enguany, al mes de setembre, aquest servei municipal impulsat des del Departament de Joventut i que te per finalitat l’acompanyament individual i grupal a famílies d’adolescents, us convida a participar en un nou espai “Prevenció del racisme en la pràctica professional”, on abordarem el racisme, promovent una visió crítica i educativa, amb l’objectiu de fomentar pràctiques més respectuoses i inclusives.

Les sessions, d’entrada gratuïta amb reserva prèvia,  tindran lloc el dia 27 i 29 de setembre i 4 d’octubre de 2023 a la sala d’actes del Centre Cívic La Sedeta (c/ Sicília, 321) 

El programa de les jornades és el següent:

Jornada 1: Contextualització. 27 de setembre, de 10 h a 14 h

S’abordarà el racisme des d’una perspectiva històrica, anticolonial i feminista, amb l’objectiu de proporcionar una visió completa i reflexiva sobre aquesta qüestió.

10.00 h: Benvinguda i presentació a càrrec del Javi Rodríguez, Comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI.

10.30 h: Claus de lectura en abordar la temàtica i situació actual, a càrrec de Florencia Brizuela Irzuela, Doctora en Dret i Ciències Polítiques, investigadora del Seminari de Filosofia i Gènere de la Universitat de Barcelona. S’especialitza en drets humans, feminismes, migracions, antiracisme i interseccionalitat. 

12.00 h: Pausa

12.15 h: La veu de les joves: Espai de dinamització i qüestionament, a càrrec de:

  •  Fátima Saheb, poetessa i artista de spoken word i tècnica de l’Estratègia BCN Antirumors, impulsada pel Departament Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc del Pla BCN Interculturalitat.
  • Presentació del projecte “Joves Referents per la diversitat, la interculturalitat i la prevenció de les violències” del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi), que té com a objectiu fomentar la participació activa de persones joves afectades pel racisme o l’estigma d’origen en els àmbits de l’educació i la intervenció social, així com en altres àmbits on la diversitat encara és una assignatura pendent.
  • Es reflexionarà envers el racisme en la pràctica professional mitjançant una dinàmica d’art participativa.

Jornada 2: Espai de debat i qüestionament. 29 de setembre, de 10 h a 14 h.

10.00 h: Taula rodona

Espai de debat i reflexió sobre actituds i prejudicis racistes més o menys inconscients i arrelats, amb l’objectiu d’afavorir pràctiques antiracistes i respectuoses, amb la participació de: 

  • Bianca Galusca: antropòloga especialista en intervenció amb la Comunitat Gitana amb perspectiva interseccional i de gènere.
  • Fatiha Al Mouali: Tècnica d’acollida, coautora del llibre “Combatre la islamofòbia. Una guia antiracista.”
  • Kenza Benzidan: Formadorx en intersecciona-litat i gènere, terapeuta Gestalt. Especialista en prevenció de violències de gènere i antiracisme.
  • Aliou Diallo: Investigador sobre racisme institucional i professor a la UdG, activista antiracista i prohabitatge. Jurista i politòleg.

11.30 h: Pausa

12.00 h: El racisme i el classisme en la pràctica professional.

Es sintetitzaran les idees principals que han sorgit de la taula rodona, aterrant i identificant com es (re)produeix el racisme en la pràctica social i educativa. Finalment, es proposarà un espai de debat i anàlisi antiracista sobre casos en l’àmbit educatiu i social. A càrrec de:

  • Cris Zhang Yu, investigadora postdoctoral a l’Institut de Recerca Educativa (Universitat de Girona). Doctora en Psicologia de l’Educació. Membre del col·lectiu antiracista Anàlisi, Investigació i Creació en Educació (AICE). 
  • Safia el Addam, filòloga i màster en Intervenció Social i Atenció a la Infància i l’Adolescència, comunicadora i activista coneguda en xarxes socials com @hijadeinmigrantes.

Jornada 3: Autoreflexió i construcció d’eines. 4 d’octubre DE 10 A 14h

10.00 h: Qüestionament a dues veus.

 Participació d’una persona del Nord Global i una del Sud en un qüestionament i presa de consciència de les pràctiques racistes des de l’empatia, a càrrec de 

  • Rafa Crespo,historiador i antropòleg, secretari general de CEAi i
  •  Juliana Otálvaro, Llicenciada en Ciències Polítiques i Antropologia, educadora i facilitadora  a CEAi.

12.00 h: Eines de deconstrucció, per unes pràctiques conscients integrant la mirada interseccional.

Espai de reflexió sobre aprenentatges interioritzats per actuar assertivament en situacions discriminatòries, a través de la comunicació empàtica, les cures i el bon tracte, a càrrec de:

  • Desirée Bela, escriptora i activista afrofeminista i antiracista, dedicada a la divulgació  des d’una perspectiva afrocentrada.

Per resoldre qualsevol dubte o consulta, no deixis de contactar per correu amb saif@bcn.cat o trucant al 932 563 560.