infoJOVE Barcelona

Què canvia (i què no) en les PAU el 2025?

Què canvia (i què no) en les PAU el 2025?

Formació. Al 2025, les proves mantindran la seva estructura general, però inclouen canvis importants. Te’ls expliquem tots!

La convocatòria ordinària de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) es realitzarà els dies 11, 12 i 13 de juny de 2025. La convocatòria extraordinària serà els dies 3, 4 i 5 de setembre de 2025.

Les proves mantindran la seva estructura general com cada any, però inclouran canvis importants per fomentar la capacitat d’anàlisi i la resposta pròpia.

T’expliquem tot el que n’has de saber a continuació.

I si et queden dubtes sobre les PAU, vols saber com treure més profit a les teves hores d’estudi, quines opcions formatives tens sinó arribes a la nota… contacta amb Joves de Barcelona!

Novetats en les PAU 2025

  • S’afegeixen preguntes més competencials i es redueixen les tipus test. Les preguntes de resposta tancada no seran superiors al 30% de la qualificació i serà obligatori respondre-les. El 70% seran obertes i enfocades a desenvolupar una resposta pròpia.
  • Hi haurà un sol model d’examen per assignatura. Dins de cada apartat hi haurà diferents preguntes o tasques a fer, però ja no tindràs dues opcions (o models) a escollir per examinar-te. Això farà que no puguis descartar temari a l’hora d’estudiar.
  • Cal que paris més atenció a l’ortografia. Els errors en l’ortografia, mala presentació o falta de coherència, poden restar fins a dos punts als exàmens de català i castellà, i fins a un i mig en llengües estrangeres (anglès, francès, italià o alemany). A la resta de matèries, et podran descomptar fins a un punt.
  • En algunes modalitats, s’examinarà de noves matèries (Calma! Si és el teu cas, ja estàs estudiant aquests continguts i, durant les PAU, podràs triar examinar-t’hi de forma opcional per millorar la teva nota):
    – En el batxillerat general: Moviments culturals i artístics.
    – En la modalitat de batxillerat Arts – Arts plàstiques, imatge i disseny: Dibuix tècnic Aplicat a les Arts Plàstiques i al Disseny; i Tècniques d’expressió graficoplàstica.
    – En la modalitat de batxillerat Arts – Arts escèniques: Cor i Tècnica Vocal.
  • No hi haurà preguntes sobre lectures. Com en aquest curs no hi ha lectures obligatòries comunes a les assignatures de català i castellà (és a dir, cada institut ha triat les seves), no et faran preguntes específiques sobre elles.

Què es manté en el model d’exàmens?

  • L’estructura general amb una part obligatòria que consta de cinc exàmens corresponents a les matèries comunes de batxillerat:
    – Llengua i literatura catalana.
    – Llengua i literatura castellana.
    – Llengua estrangera.
    – Una a triar entre Història i Història de la filosofia.
    – Matèria obligatòria de la modalitat cursada (només es tindrà en compte si has obtingut una qualificació igual o superior a 5 punts).
  • El càlcul de quina serà la teva nota d’accés. L’obtindràs sumant el 40% de la qualificació que treguis en les PAU i el 60% de la qualificació de la teva nota mitjana del batxillerat (fins a 10 punts).
  • L’opció d’examinar-te de fins a tres matèries de modalitat. Això et permetrà apujar la nota d’accés (fins als 14 punts).