Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2019

Amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el Saló de Cent de l’Ajuntament ha estat, per primera vegada, l'escenari de la cerimònia en record dels onze milions de víctimes que es va cobrar el nazisme.

El nazisme no tan sols va assassinar sis milions de jueus. Persones gitanes, homosexuals, discapacitades o opositores també van patir els efectes de la doctrina d’Adolf Hitler, amb la qual cosa la xifra de morts va augmentar a onze milions. L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han organitzat, un any més, la Cerimònia del Record, amb la participació de les comunitats jueva, gitana i homosexual i familiars de persones assassinades i deportades.

La cançó Arvoles yoran por luvyas, una peça sefardita que cantaven els jueus espanyols als camps d’extermini, ha obert l’acte al Saló de Cent abans d’encendre les set espelmes del record.

Cadascuna de les espelmes ret homenatge a diferents col·lectius. La primera, als sis milions de jueus assassinats pels nazis. La segona, en record de la resistència jueva, i una tercera per al milió i mig de nens i nenes que van patir la barbàrie nazi. Tres espelmes més s’encenen per recordar les víctimes del poble gitano, els republicans i les republicanes deportats als camps nazis i a tots els altres col·lectius que van patir la persecució. Finalment, la setena recorda els “Justos entre les Nacions”, homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar jueus i jueves perseguits.

L’encesa ha donat pas a un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust, la lectura de textos i la interpretació de Gelem Gelem, himne del poble gitano, i d’El cant dels ocells.

Data:
29/01/2019
Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2019

Comparteix aquest contingut