Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2020

Del 24 de gener al 2 de febrer, Barcelona va acollir diverses activitats per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust.

JORNADA 'AUSCHWITZ AVUI, 75 ANYS DESPRÉS'
Diumenge 26 de gener, el Born CCM va organitzar "Auschwitz avui, 75 anys després", una jornada que va comptar amb diverses propostes per reflexionar sobre la significació de l'Holocaust per al present.

Taules rodones amb personalitats del món de la cultura i l'activisme, com ara Xavier Antich, Marta Marín-Dòmine, Rosa Toran o Arnau Pons; un taller de lectura de fotografies d'arxiu d'Auschwitz i d'altres imatges de Francesc Boix a partir del dibuix amb Oriol Hernando o la projecció de la pel·lícula "No m'importa que passem a la història com uns bàrbars" (2018), del director romanès Rade Jude.

La jornada va comptar també amb la participació de la directora del Born CCM, Montserrat Iniesta, i el regidor del Districte de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa.

EXPOSICIÓ DIGITAL 'BARCELONA, REFUGI DE JUEUS'
En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, l'Observatori Europeu de Memòries va presentar l'exposició digital "Barcelona, refugi de jueus" amb dues activitats al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA). La mostra es va fer pública el dia 24 de gener al web de l'EUROM i il·lustrava les cinc onades de migracions jueves a la ciutat entre les dues guerres mundials, agrupades en tres grans etapes.

Comissariada per Josep Calvet i Manu Valentin, el projecte compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona. El resultat és un recorregut virtual que destaca les trajectòries de famílies, personatges, empreses i agrupacions jueves establertes a la ciutat en aquest període mitjançant fotografies i documents d'arxiu.

La presentació va consistir en una videoinstal·lació, que es va poder visitar a la Capella de Santa Àgata entre el 25 de gener i el 2 de febrer, i una xerrada a càrrec dels comissaris dijous 30 de gener a les 18.30 hores.

ACTE INSTITUCIONAL
Dimarts 28 de gener es va celebrar l'acte institucional per commemorar el Dia Internacional en memòria de les víctimes de l'Holocaust.

A les 18 hores, el Palau de la Generalitat va acollir la conferència "Extermini: de la memòria a la història", a càrrec de Javier Rodrigo Sanchez, professor d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tot seguit, hi va haver una lectura dramatitzada de textos a càrrec d'Isabelle Bres i Ferran Lahoz sota la direcció artística i selecció de textos de Marta Marín-Dómine, especialista en literatura testimonial i erudita en l’àmbit de la literatura concentracionària. L'acte va ser presentat per la periodista Olga Valencia.

A les 19.30 hores, el Saló de Cent de l'Ajuntament va acollir un any més la tradicional Cerimònia del Record, que va comptar amb la participació de les comunitats jueva, gitana i homosexual i familiars de persones assassinades i deportades, i va ser presidit per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

La cançó "Arvoles yoran por luvyas", una peça sefardita que cantaven els jueus espanyols als camps d’extermini, va obrir l’acte abans d’encendre les set espelmes del record.

Cadascuna de les espelmes ret homenatge a diferents col·lectius. La primera, als sis milions de jueus assassinats pels nazis. La segona, en record de la resistència jueva, i una tercera per al milió i mig de nens i nenes que van patir la barbàrie nazi. Tres espelmes més s’encenen per recordar les víctimes del poble gitano, els republicans i les republicanes deportats als camps nazis i a tots els altres col·lectius que van patir la persecució. Finalment, la setena recorda els “Justos entre les Nacions”, homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar jueus i jueves perseguits.

L’encesa va donar pas a un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust, la lectura de textos i la interpretació de "Gelem Gelem", himne del poble gitano, i "El cant dels ocells".

Data d'inauguració:
24/01/2020
Districte:
Ciutat Vella
Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2020

Comparteix aquest contingut