Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2023

La commemoració tindrà lloc dimecres 25 de gener a les 18 h a la plaça de Sant Jaume.

Dimecres 25 de gener es farà l’acte institucional per commemorar el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. La tradicional Cerimònia del Record tindrà lloc a la plaça de Sant Jaume a partir de les 18 hores, i hi prendran part les comunitats jueves, entitats del poble gitano, la Gran Lògia, entitats de persones amb discapacitat, altres col·lectius que varen patir el nazisme i familiars de persones assassinades i deportades. L’acte el convoquen i organitzen conjuntament l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

S’iniciarà amb la cançó Arvoles yoran por luvyas, una peça sefardita que cantaven els jueus espanyols als camps d’extermini. Tot seguit s’encendran les set espelmes del record. Cadascuna de les espelmes ret homenatge a diferents col·lectius. La primera, als sis milions de jueus assassinats pels nazis; la segona, en record de la resistència jueva, i una tercera per al milió i mig de nens i nenes que van patir la barbàrie nazi. Tres espelmes més s’encenen per recordar les víctimes del poble gitano, els republicans i les republicanes deportats als camps nazis i a tots els altres col·lectius que van patir la persecució. Finalment, la setena recorda els “Justos entre les Nacions”, homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar jueus i jueves perseguits. Durant l’encesa d’espelmes s’interpretarà El malei rachamim, pregària jueva pels difunts.

L’encesa donarà pas a un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust, la lectura de textos i la interpretació de Gelem Gelem, himne del poble gitano, i El cant dels ocells, tradicional catalana.

Data d'inauguració:
25/01/2023
Districte:
Ciutat Vella
Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust 2023

Comparteix aquest contingut