- Inici
- Carrers, plaques i commemoracions
- L’economista Lourdes Beneria pronuncia la conferència de l’Onze de Setembre
L’economista Lourdes Beneria pronuncia la conferència de l’Onze de Setembre
L’acte, que tindrà lloc el dia 9 de setembre a les 18 h, es podrà seguir en directe per Internet.
Les cures, l’envelliment i l’economia post-pandèmica és el títol de la conferència que l’economista i professora emèrita de la Universitat de Cornell (EUA) Lourdes Beneria Farré pronunciarà amb motiu de la celebració de l’Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya, convidada per la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. L’acte es farà dijous 9 de setembre a les 18 h al Saló de Cent i serà presidit per Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. Es podrà veure en streaming en aquest enllaç.
Nascuda l’any 1937 a la Vall de Boí (Alta Ribagorça), Beneria és una referent de l’economia feminista a nivell internacional, que, després de viure molts anys a Nova York i fer allà la seva carrera professional i intel·lectual, ara resideix a Barcelona. Va fer un màster i el doctorat a la Universitat de Columbia, i va ensenyar a la Universitat de Rutgers. Durant dos anys (1978-1979) va ser Directora del Programa de Desenvolupament i Dones Rural de la Organització Internacional del Treball (OIT), a Ginebra (Suissa). El 1987 va ser nomenada catedràtica a la Universitat Cornell, on va estar 23 anys. La seva feina i les seves publicacions s’han centrat en temes relacionats amb el mercat de treball, la feina de les dones, gènere i desenvolupament, la globalització i el desenvolupament a Amèrica Llatina. Ha treballat el tema de la feminització de les migracions internacionals i els efectes de la crisi de 2008 sobre el mercat de treball i la precarització a Espanya. És autora de molts articles i llibres, com The Crossroads of Class and Gender (1987), del qual es va publicar una edició actualitzada el 2015, i Gender, Development and Globalization: Economics as if All People Mattered (2003). L’any 2000 va rebre el guardó Alice Cook de la Universitat de Cornell per la feina feta amb l’Advisory Committee on the Satatus of Women. La Generalitat de Catalunya l’ha guardonat amb la Creu de San Jordi (2018), la Medalla al Treball Francesc Macià (2016), i la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic (2003). Va ser presidenta de la International Association of Feminist Economics (2003-04). La Universitat de Lleida l’ha fet Doctora Honoris Causa.
Des de la regidoria de Memòria Democràtica es considera que en un moment de profunda crisi econòmica, social i sanitària, en el qual les cures s’han posat en el centre, és interessant fer una reflexió sobre la necessitat de tenir una mirada més humanista en l’àmbit econòmic, que no es basi en allò productiu, sinó que introdueixi tots aquells elements econòmics que sostenen la vida i que s’han demostrat cabdals durant la pandèmia mundial. Així mateix, Lourdes Beneria és una persona gran, i aquest és un col·lectiu severament afectat per la crisi global. El fet de ser la convidada a pronunciar la conferència vol ser un reconeixement a la seva persona i trajectòria, però també un reconeixement a la gent gran de la Ciutat.
Text de la conferència Les cures, l’envelliment i l’economia post-pandèmica.