Data: 19/06/2018 - 28/10/2018

Lloc: Sants-Montjuïc

El 28 de juny de 1918 es va celebrar al barri de Sants el Primer Congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC), més conegut com el Congrés de Sants. En un context de dura repressió enfront de la vaga de les subsistències protagonitzada per les dones obreres o la vaga revolucionària d’agost, entre d’altres, les resolucions acordades col·lectivament al Congrés de Sants van permetre una coordinació més efectiva de les mobilitzacions. D’altra banda, van suposar un punt d’inflexió en la lluita revolucionària obrera catalana, que va reorganitzar-se de manera més eficaç a partir d’un nou instrument de combat, el Sindicat Únic.

Amb aquestes activitats es vol commemorar el centenari d’aquest esdeveniment cabdal per al moviment obrer català.

ACTIVITATS ORGANITZADES DES DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC

Faristol commemoratiu del Congrés de Sants.
Dijous 28 de juny, 9.30 h
Un faristol de memòria històrica recorda des d’avui el Congrés de Sants al carrer del Vallespir, 12, on hi hagué la seu de l’Ateneu Racionalista. Allà es va obrir el 28 de juny de 1918 un congrés que es tancaria l’1 de juliol a la rambla de Santa Mònica, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria.
Lloc: Cruïlla del carrer Vallespir amb la plaça de Joan Peiró

Inauguració i visita comentada a l’exposició “El Congrés de Sants”
Dijous 28 de juny, 18 h
L’exposició pretén ser una petita aproximació als antecedents socioeconòmics, els participants, les principals conclusions i les conseqüències del Congrés de Sants de 1918. Durant tot el mes de juliol, podrà visitar-se l’exposició a La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31).
Comissària: Mireia Buenaventura, llicenciada en història i periodisme, especialista en moviments socials.
Lloc: Saló de Plens de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc (carrer Creu Coberta, 104)

Conferència inaugural “Del sindicalisme d’oficis als sindicats únics. El Congrés de Sants”
Dijous 28 de juny, 19.30 h
A càrrec de Manel Lladonosa, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Lleida, actualment jubilat i estudiós del sindicalisme català. Autor, entre d’altres, de l’obra El Congrés de Sants (Editorial Nova Terra, 1975).
Lloc: Saló de Plens de la Seu del Districte de Sants-Montjuïc (carrer Creu Coberta, 104)

Taula rodona “Del sindicalisme de 1917 al sindicalisme actual”
Divendres 29 de juny, 19 h
Debat amb representants de diversos sindicats actuals sobre la trajectòria dels sindicats únics durant aquests cent anys i els reptes del sindicalisme en l’actualitat. La taula rodona serà moderada per Mireia Buenaventura, comissària de l’exposició “El Congrés de Sants”.
Lloc: Sala d’Actes del Centre Cívic Cotxeres de Sants (carrer de Sants, 79)

Inauguració del mural Lluita obrera i El Congrés de Sants i itinerari “Buscant el record obrer de Sants, Hostafrancs i la Bordeta: fàbriques, tallers i obrers i obreres”
Dissabte 30 de juny, 11 h
Mural creat per l’artista urbà Roc Blackblock a la Casa del Mig, edifici que, juntament amb l’arc d’accés, és l’única resta de la fàbrica tèxtil de l’Espanya Industrial. Amb aquesta peça es vol retre homenatge a la lluita obrera i als treballadors i treballadores que la van protagonitzar, i commemorar un esdeveniment clau per aquesta: el Congrés de Sants. Després de la inauguració, passejarem pels escenaris d’algunes de les lluites obreres als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, com la Vaga General de 1855, la Guerra Civil o els anys del pistolerisme.
Itinerari a càrrec de Memòria en moviment, amb places limitades. Reserves a info@memoriaenmoviment.org
Lloc: Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial (carrer Muntadas, 5)

Espectacle escènic “Peiró 42”
Diumenge 28 d’octubre
Projecte escènic produït per la cooperativa audiovisual Clack sobre Joan Peiró i els valors de l’anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. La proposta, que barreja teatre, música i audiovisual, es va estrenar al Teatre Monumental de Mataró l’any 2017, promogut per la Comissió Ciutadana de l’Any Peiró a Mataró amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de l’anarcosindicalista i cooperativista.
Lloc: Teatre Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre (plaça Margarida Xirgu, s/n)

ACTIVITATS ORGANITZADES DES DE LA FUNDACIÓ SALVADOR SEGUÍ

Col·loqui “El paper de l’anarcosindicalisme avui”
Dimarts 19 de juny, 18.30 h
Xerrada sobre les propostes i respostes que ofereix l’anarcosindicalisme actual i aquelles tàctiques i estratègies en les quals cal aprofundir.
Lloc: Auditori de Can Batlló (carrer Constitució, 19)

Col·loqui “Posicions i relacions dels moviments socials amb el sindicalisme revolucionari”
Dimarts 26 de juny, 18.30 h
Reflexió sobre el paper que juguen i que podrien jugar l’anarcosindicalisme i el sindicalisme revolucionari en la seva relació amb les reivindicacions i lluites dels moviments socials i com aquestes relacions podrien ser més estretes i vinculades.
Lloc: Auditori de Can Batlló (carrer Constitució, 19)

Comparteix aquest contingut