5 de desembre de 2024
Tindrà lloc el proper 12 de desembre, a les 19h, al Palau Requesens
El proper 12 de desembre, a les 19h, al Palau Requesens, tindrà lloc l’acte públic d’inclusió del retrat del periodista i historiador Lluís Cutchet a la Galeria de Catalans Il·lustres de l’Ajuntament de Barcelona, custodiada a la seu de la Reial Acadèmia de les Bones Lletres.
En la celebració hi intervindran l’acadèmica Margalida Tomàs i Vidal, historiadora especialitzada en la literatura catalana del segle XIX i membre de la Societat Verdaguer i de la citada Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, que pronunciarà la conferència “Lluís Cutchet i Font, Català Il·lustre. Retalls de biografia”; en Carles Garcia Hermosilla, director del MUHBA; i en Jaume Muñoz Jofre, Director de Patrimoni Cultural de l’Institut de Cultura de Barcelona.
La galeria de Catalans Il·lustres és una galeria de retrats de personalitats catalanes que forma part de les coleccions del MUHBA i que ara mateix es troba ubicada a la Reial Acadèmia de Bones Lletres (Carrer del Bisbe Caçador, 3). Aquesta iniciativa ser creada per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1871, tot i que, el seu precedent es podria remuntar fins al 1849, quan Ramon Muns i Serinyà i Antoniu Brunet van presentar la proposta de constituir una galeria o col·lecció de retrats d’homes cèlebres de Catalunya, singularment de Barcelona, antics i moderns, que s’hagin distingit en camps com les ciències, les arts, l’església o la política.
Durant tot aquest temps la Galeria ha anat itinerant entre diversos espais. Primer es va situar al Saló de Cent de l’Ajuntament, però per manca d’espai, l’any 1897 es va decidir traslladar-la a la sala Gòtica del mateix edifici i dos anys després al Saló de Sant Joan del palau de Belles Arts. Arran de l’esclat de la Guerra Civil la col·lecció es va dispersar i, després de reunir-la de nou, l’any 1947 es va decidir portar-la al Museu d’Art Modern, al palau de la Ciutadella (actual Parlament de Catalunya). Finalment, s’ha instal·lat al Palau Requesens, a la seu de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, on es pot visitar en l’actualitat.
Amb aquesta pròxima incorporació, el nombre de catalans il·lustres homenatjats en aquesta solemne galeria ascendirà a 48.
En relació al periodista i polític Lluís Cutchet cal destacar que la història de la seva incorporació a la galeria ha estat veritablement accidentada, donat que, tot i que encara no ha ingressat oficialment a aquesta Galeria, fa més d’un segle que l’Ajuntament de Barcelona va acordar-ne la seva inclusió. En efecte, el 23 de febrer de 1897 el consistori barceloní votà favorablement la incorporació de Lluís Cutchet a l’esmentada Galeria i encarregà al pintor Fèlix Mestres l’elaboració del corresponent quadre.
Malauradament, malgrat que el quadre va ser lliurat a l’Ajuntament molt poc després, l’acte d’ingrés no va poder realitzar-se i la seva admissió en aquesta selecta galeria va quedar pendent fins avui.
Lluís Cutchet i Font (Llívia 1815-Barcelona 1892) va ser historiador, poeta i periodista. Va estudiar llatí a les Escoles Pies, filosofia al seminari de Barcelona i medicina a Saragossa i Montpeller. Aviat deixà els estudis per la política i el periodisme. Milità en el liberalisme regionalista i fou partidari del proteccionisme econòmic. Fundà, amb Víctor Balaguer, El Conseller, i junts viatjaren per Itàlia (1859). Fou un dels impulsors de la Renaixença, en el seu triple aspecte: literari, històric i econòmic. Fou redactor d’El Barcelonés i El Telégrafo, i col·laborador de Revista de Cataluña, Calendari Català i La Renaixença.