13 de novembre de 2024
La commemoració, que coincideix amb el Dia Internacional contra l’Antisemitisme, va tenir lloc l’11 de novembre
Barcelona ha recordat un any més la Kristallnacht o Nit dels Vidres Trencats, que va tenir lloc la matinada del 9 al 10 de novembre de 1938 a Alemanya. Una nit on van morir 90 jueus i prop de 30.000 van ser detinguts i enviats a camps de concentració. També més de 7.000 negocis i comerços jueus van ser atacats i destrossats, quedant els carrers plens de vidres trencants. Aquella nit es recorda com l’inici de les violències antisemites que vindrien després. En l’acte, organitzat per l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de les comunitats jueves de la ciutat, també s’ha commemorat el Dia Internacional contra l’Antisemitisme.
L’esdeveniment, que ha tingut lloc l’11 de novembre al Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat presentat per la periodista Rut Martínez i ha comptat amb la participació de Raquel Gil, regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, que ha destacat aquesta data com a punt d’inflexió en la vida de les comunitats jueves a Alemanya. En el seu discurs, la regidora ha aprofitat per animar els presents “a estar vigilants, a no deixar que l’odi s’expandeixi i a no permetre que la violència torni a aflorar”. L’acte també ha comptat amb una conferència de Vicenç Villatoro, periodista, escriptor i ex-parlamentari, titulada “Alemanya, la taca d’oli de l’antisemitisme”. Villatoro ha fet un repàs dels mecanismes d’expansió i aprofundiment dels discursos d’odi antisemites i ha parlat sobre com poden acabar generant actes violents de gran magnitud.
L’acte ha estat acompanyat per les interpretacions musicals de la Laura Sanz (violoncel) i Òscar Vilaprinyó (violí) i ha conclòs amb un emotiu minut de silenci per les víctimes de la Kristallnacht.