Barcelona reivindica el treball digne amb la col·locació d’un faristol de memòria a la plaça d’Urquinaona

1 d'octubre de 2021

Maite Safont Palau

L'acte de descoberta té lloc el 7 d'octubre a les 19 h, i hi haurà la projecció del curtmetratge 'No se admite personal'.

El 7 d’octubre se celebra el Dia Internacional del Treball Digne. Coincidint amb aquesta data, es farà la descoberta a la plaça d’Urquinaona d’un faristol de memòria, titulat Urquinaona, la plaça del treball precari, que recordarà la contractació il·legal en els anys del franquisme i que vol ser una reivindicació de les feines decents i amb retribucions dignes. La instal·lació forma part del programa de l’Ateneu Memòria Popular Laietanes, i té la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.

L’acte, que començarà a les 19 h i estarà presentat per Joan Gimeno Igual, coordinador de l’eix de Treball de l’Ateneu Memòria Popular, s’iniciarà amb la descoberta del faristol per part de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica. Tot seguit, Antoni Lucchetti, actor, director de cinema, advocat i polític, presentarà el curt No se admite personal, documental del 1968 filmat clandestinament i que es passarà a visualitzar acte seguit.

El motiu pel qual s’ha escollit la plaça d’Urquinaona per a la instal·lació d’un faristol reivindicatiu de la feina digna és perquè aquest punt de la ciutat va esdevenir, la segona meitat del segle XX, un espai de contractació irregular de mà d’obra immigrant i no qualificada. Les persones contractades, arribades de diferents indrets de l’Estat, eren seleccionades a peu de carrer pels “prestamistas” o “negreros”, i eren destinades al sector de la construcció, en una Barcelona en expansió urbanística. A la plaça s’hi aplegaven homes de totes les edats, mentre que les dones treballaven en feines informals i sense contracte, al mateix temps que cuidaven els grans i petits de la família. El text del faristol també vol recordar i denunciar que en ple segle XXI, i malgrat la seva eradicació en aquest punt concret de la ciutat, aquest tipus de contractacions encara perviuen, amb aquestes i d’altres formes. I homenatja totes aquelles persones constructores i al mateix temps víctimes de la Barcelona contemporània.

Comparteix aquest contingut