22 de gener de 2024
L’acte central serà el tradicional Cerimònia del Record que tindrà lloc el 24 de gener a la Plaça Sant Jaume
Del 23 al 26 de gener recordarem les víctimes de l’Holocaust. Els actes començaran el 23 de gener a les 18.30h a La Model amb la conferència “Dones Deportades: Resistència cultural als camps nazis”, a càrrec de les historiadores Elisenda Belenguer i Piedad Solans i un concert de piano de Toni Costa.
L’acte central serà la tradicional Cerimònia del Record que tindrà lloc el 24 de gener a les 18.30h a la Plaça Sant Jaume. L’acte l’organitzen l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i compta amb la col·laboració de l’Amical Mauthausen, l’Amical de Ravensbrück, Beth Shalom Comunitat Jueva Progressista de Barcelona, Comunitat Israelita de Barcelona, Consell Municipal del Poble Gitano, Jabad Barcelona, Centre Bet David, Observatori Contra l’LGTBIFÒBIA, Fundació Enllaç i el Consolat General de la República de Bulgària a Barcelona.
La cerimònia s’iniciarà amb la interpretació de la cançó Arvoles yoran por luvyas, una peça sefardita que cantaven els jueus espanyols als camps d’extermini. Tot seguit s’encendran set espelmes en record a diferents col·lectius: els sis milions de jueus assassinats pels nazis, la resistència jueva, el milió i mig de nens i nenes que van patir la barbàrie nazi, les víctimes del poble gitano, els republicans i les republicanes deportats als camps nazis, altres col·lectius que van patir la persecució i els “Justos entre les Nacions”, homes i dones que van arriscar la seva vida per salvar jueus i jueves perseguits. Durant l’encesa d’espelmes s’interpretarà El malei rachamim, pregària jueva pels difunts.
Després de l’encesa d’espelmes es farà un minut de silenci per les víctimes de l’Holocaust i l’acte es tancarà amb la lectura de textos, la interpretació de Gelem Gelem, l’himne del poble gitano, i El cant dels ocells. L’acte es podrà seguir en directe a YouTube.
A més a més, el 26 de gener s’inaugurarà l’exposició “Dones a Ravensbrück” de l’Amical Ravensbrück proposa un recorregut per la història d’aquest camp i ofereix algunes claus per entendre les particularitats de la deportació femenina als camps nazis, així com la memòria que n’ha quedat i que cal preservar. L’exposició es podrà veure a La Model fins al proper 25 de febrer.
Podeu consultar el programa complet aquí.