Descoberta del faristol de memòria ‘SEAT: lluita i solidaritat’

14 d'octubre de 2021

Maite Safont Palau

En homenatge a les treballadores i als treballadors de l'empresa que van lluitar per a la defensa i la conquesta dels seus drets i en contra del franquisme.

Dilluns 18 d’octubre, a les 12 h, a la plaça del Moviment Obrer i coincidint amb el 50è aniversari de la històrica vaga de SEAT de l’any 1971, es farà l’acte de descoberta del faristol de memòria titulat SEAT: lluita i solidaritat. El faristol vol ser un record i homenatge a les treballadores i als treballadors de l’empresa que van lluitar per a la defensa i la conquesta dels seus drets i en contra del franquisme. Com informa el text que es podrà llegir al faristol, els treballadors i treballadores de SEAT, fàbrica instal·lada el 1950 al polígon de la Zona Franca, van patir l’acomiadament, l’empresonament i les tortures, i van esdevenir un referent en la lluita contra la dictadura franquista. El 18 d’octubre de 1971, la plantilla de SEAT es va declarar en vaga per reivindicar la readmissió de les persones acomiadades per la seva activitat sindical. La intransigència de la direcció de l’empresa i del Govern van propiciar la intervenció brutal de la policia, que va entrar a la factoria de la Zona Franca i va fer nombroses detencions i ferits, i també va matar a trets Antonio Ruiz Villalba.

A l’acte de descoberta hi haurà els parlaments de l’activista sindical Carles Vallejo, president del Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT, i de Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Abans, a les 10.30 h, davant la fàbrica de SEAT, on hi ha una placa en record a Antonio Ruiz Villalba, es farà un acte per recordar-lo, amb parlaments del Comitè d’Empresa i de les Seccions Sindicals de SEAT.  I a les 13 h s’inaugurarà un grafit sobre el 50è aniversari de la vaga a les instal·lacions esportives del carrer de l’Energia. Intervindran Ancor Mesa, conseller municipal del Districte de Sants-Montjuïc, i un representant del Memorial de Treballadors/es de SEAT. En acabat, es farà una ofrena davant la placa del passatge de Ruiz Villalba.

Els actes es reprendran a les 18 h, en aquest cas a l’Espai Assemblea (seu de CCOO, Via Laietana, 16). S’hi inaugurarà l’exposició Cinc minuts de silenci. El moviment obrer i l’Assemblea de Catalunya, i s’hi presentarà el llibre 18 de octubre de 1971. La ocupación de SEAT. Narración y representación histórica, amb les intervencions de Pedro López Provencio, Antonia Miñana, Rafael Guerrero i Javier Pacheco. En l’elaboració del llibre hi ha participat mig centenar de persones vinculades a SEAT, i conté una descripció del context social i polític de primers dels setanta, les condicions laborals, les mobilitzacions prèvies, la preparació de l’ocupació i relats en primera persona.

Comparteix aquest contingut