El nomenclàtor es feminitza

24 de febrer de 2023

Redacció

Felícia Fuster, les Treballadores de la Numax, les dones del Vapor Vell, Carme Claramunt, Rosa Galobardes i Carmen Balcells, entre d'altres, passen a donar nom a diferents espais de la ciutat.

Coincidint amb el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, el nomenclàtor de la ciutat viurà canvis a tots els districtes.

A Ciutat Vella el carrer del Comte de Santa Clara passarà a ser a partir del 10 de març el de Felícia Fuster i Viladecans (a la imatge), poeta, traductora i artista plàstica. També a Ciutat Vella s’inaugurarà una placa el dia 11 en record d’Amàlia Alegre, que l’hivern de 1918 va iniciar una protesta exigint una baixada del preu del carbó, mobilització que va durar 16 dies i que van protagonitzar només dones. La placa estarà al número 10 del carrer de l’Om.

A l’Eixample, els jardins de l’interior d’una illa rebran el nom, a partir de dissabte 4 de març, de les Treballadores de la Numax. Aquesta fàbrica d’electrodomèstics va viure una intensa lluita en els anys de la Transició, ja que pagava uns sous molt baixos i les màquines es trobaven en mal estat, amb alt risc d’accidents laborals. També a l’interior d’una illa de l’Eixample els seus jardins passaran a dir-se l’1 d’abril Cristina Fernández Pereira, portera represaliada pel franquisme i afusellada al Camp de la Bota.

Al districte Sants-Montjuïc, Valerie Powles —mestra, historiadora vocacional i activista veïnal anglesa, cofundadora del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec i de l’Associació per a la Recerca Històrica i Documentació de la Guerra Civil i del Poble-sec— i les dones del Vapor Vell —filadores i teixidores que varen treballar en condicions molt dures i amb llarguíssimes jornades laborals— donaran nom a dues places, a partir, respectivament, del 4 i el 28 de març. I a Les Corts es posarà el 10 de març el nom de Carme Claramunt i Barot a uns jardins. Claramunt va morir afusellada a l’edat de 41 anys al Camp de la Bota el 18 d’abril de 1939, després d’estar empresonada a la Presó de Dones de les Corts.

A Sarrià-Sant Gervasi s’obrirà el pas de Rosa Barba Casanovas, Doctora Arquitecta, paisatgista i professora del Departament d’Urbanisme de l’Escola d’Arquitectura de Catalunya (UPF), durant la segona meitat del segle XX. La inauguració es farà diumenge 26 de març.

A Gràcia hi haurà tres novetats. A partir del 7 de març un passatge portarà el nom de Josefina Torrens Illas, nedadora destacada del Club Natació Barcelona i una de les fundadores, juntament amb les seves germanes Teresa i Enriqueta Seculí, del Club Femení d’Esports, primera institució esportiva exclusivament femenina de Catalunya. S’inaugurarà dijous 16 de març una placa en record de Pepita Pardell Terrade, animadora, dibuixant, il·lustradora i pintora catalana, i una altra per a Emèrita Arbonés Sarrias, el 21 de març, treballadora del tèxtil, republicana i integrant de l’Associació de Dones del 36.

A Horta-Guinardó dues noves places lluiran noms de dona: la de Ramona Fossas i Puig, veïna del Guinardó reconeguda per la seva aportació al món de l’ensenyament, al món social i al desenvolupament de les dones, i la de Rosa Galobardes i Alsina, activista social vinculada al Guinardó amb una gran tasca en la formació de les dones. Les dues lluiran el nom a partir de l’11 de març. I a Nou Barris, una setmana més tard, el 18 de març, es dedicarà una plaça a Luisa Alba Cereceda, treballadora social i una de les principals activistes de la Fundació Pare Manel.

A Sant Andreu hi haurà a partir del 4 de març la plaça de Francesca Vergés i Escofet, activista republicana i catalanista, represaliada pel franquisme i que va complir condemna a la Presó de dones de Les Corts. Així mateix, es canviarà l’11 de març el nom del carrer de la Comtessa de Pardo Bazán pel de carrer d’Emilia Pardo Bazán, escriptora, novel·lista, assagista i feminista gallega.

Al districte de Sant Martí serà on hi haurà més novetats. Es dedicaran carrers a Gretel Amman (10 de març) —el seu treball Feminismo de la diferencia (1979) va obrir un debat estatal envers la situació de la dona—, i a Lola Iturbe Arizcuren (10 de març) —anarcosindicalista i feminista, va cofundar el moviment Mujeres Libres i va escriure a múltiples butlletins i periòdics anarquistes—. Places a l’agent literària Carmen Balcells (31 de març) —va destacar per la seva innovadora gestió i va ser representant de sis premis Nobel—, a Rosalind Franklin (24 de març) —Doctora en Química pionera en l’ús de la difracció de raigs X i predecessora en el descobriment de l’estructura tridimensional de l’ADN—, i a la cantant d’òpera Lolita Torrentó i Prim (1 d’abril). Uns jardins recordaran a partir del 17 de març Margarita Brender i Rubira, la primera dona arquitecta a Catalunya. I també es descobrirà el 24 de març un faristol, dedicat a la Tancada de Dones del Patronat; va ser el maig de 1977, va durar 15 dies i va representar un punt important d’inflexió en la negociació per millorar les condicions dels habitatges més afectats.

Comparteix aquest contingut