El nomenclàtor reconeix a Montserrat Riera i a Jesús Moncada

30 de juny de 2021

Adrià Miró

L’espai annex a l’avinguda del Coll del Portet ubicat sota el Mirador Consol Casals i Genover portarà el nom de Montserrat Riera. A part, també s'ha aprovat instal·lar una placa al lloc on va viure Jesús Moncada i Estruga.

L’espai annex a l’avinguda del Coll del Portet ubicat sota el Mirador Consol Casals i Genover portarà el nom de Montserrat Riera. A part, també s'ha aprovat instal·lar una placa al lloc on va viure Jesús Moncada i Estruga.

La ponència del nomenclàtor de la ciutat ha informat favorablement sobre dues propostes al districte de Gràcia.

Montserrat Riera Moreno (Barcelona, 1954-2001) passarà a tenir una plaça amb el seu nom al barri de La Salut. Concretament,  a l’espai annex a l’avinguda del Coll del Portet ubicat sota el Mirador Consol Casals i Genover. Montserrat Riera va ser una pedagoga molt vinculada a l’escola Heidi, avui Turó del Cargol, al cor del barri de La Salut. Riera va formar part des de 1971 de l’equip pedagògic, primer com a mestre i més tard com a directora. Van posar en marxa una escola diferent per la seva època: ensenyament en català, una educació activa, l’estimació i el respecte per la natura, la inclusió, el treball en equip, la llibertat, l’educació artística, etc. A més, va ser consellera d’Educació del districte de Gràcia.

La presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent ínfima i les representades són majoritàriament en qualitat de propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia, fet que explica clarament que són els homes privilegiats els que han hegemonitzat el relat de construcció de la ciutat.

Per aquest motiu, el Govern municipal està duent a terme una ferma aposta per donar prioritat als noms femenins. La Regidoria de Memòria Democràtica ha mostrat el seu clar compromís per mirar de revertir el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars.

D’altra banda, també s’instal·larà una placa recordatori a Jesús Moncada i Estruga (Mequinensa, 1941 – Barcelona, 2005) a la finca on va viure durant 39 anys on va escriure quasi tota la seva obra (Camí de Sirga, Estremida memòria, Calaveres atònites…), en el carrer Torrent de l’Olla 155 de Gràcia. Jesús Moncada fou un escriptor en llengua catalana nascut a Mequinensa i el 1966 va traslladar-se a Barcelona. És considerat com un dels autors catalans més importants més traduïts de la seva època. També va expressar-se artísticament amb la pintura i la fotografia. Entre les seves obres, destaquen El Cafè de la Granota, Camí de sirga, La galeria de les estàtues, Estremida memòriaCalaveres atònites. 

Comparteix aquest contingut