12 de maig de 2023
El projecte Stopelsteine Barcelona, coordinat per la regidoria de Memòria Democràtica, vol fer visibles els noms dels deportats de la ciutat als llocs on van viure.
Els alumnes de secundària i de batxillerat de nou instituts de Barcelona seran els encarregats de col·locar 12 noves llambordes de memòria (stopelsteine) a les persones deportades a camps de concentració i d’extermini pel règim nazi a l’espai públic de la ciutat durant les properes setmanes. Amb aquesta acció es tanca la segona edició del programa educatiu Stolpersteine Barcelona coordinat des de la regidoria de Memòria Democràtica amb els amicals de Mauthausen i altres camps, i de Ravensbrück. Aquesta iniciativa forma part de la Convocatòria Unificada de Programes del Consorci Educatiu de Barcelona i hi ha participat un total de 322 alumnes.
Stolpersteine Barcelona s’emmarca dins d’una iniciativa europea que, a partir de les llambordes col·locades a l’espai públic, vol recordar les absències de les persones deportades a diversos camps d’extermini a Alemanya i a altres territoris europeus. Amb la premissa “un nom, una pedra” vol fer presents a l’espai públic els noms dels deportats i deportades als camps d’extermini nazis. La iniciativa va sorgir als anys noranta a través d’una proposta de l’artista alemany Günter Denmig. Actualment, gràcies a la Fundació Denmig, ja hi ha més de 70.000 Stolpersteine a una vintena de països.
A Barcelona el programa va començar l’any passat amb una prova pilot en tres instituts. Durant el curs escolar els alumnes van treballar amb amicals i familiars de deportats i deportades per recuperar la biografia d’aquelles persones que se sap que van viure a Barcelona, segons el cens dels Amicals de Mauthausen i de Ravensbrück. Recollint les històries de vida d’aquestes persones han treballat coneixements tècnics i documentals i han entès millor el context històric i social que va afavorir l’ascens del nazisme i el feixisme.
Un cop superada la prova pilot, el projecte ja entrat a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació i els instituts poden fer la sol·licitud per formar-ne part a partir del curs vinent. Per això s’ha dissenyat una metodologia pròpia per a abordar aquesta temàtica, que es desenvolupa des de diferents assignatures del programa educatiu de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. La convocatòria estarà oberta fins al 22 de maig.
Col·locació de les llambordes Stopelsteine
Durant el mes de maig es col·locaran les llambordes solpersteine, proporcionades per la Fundació Günter Demnig, que el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabasa, ha entregat als instituts participants.
Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure. Els mateixos alumnes les col·locaran en els llocs on s’ha pogut documentar que van viure. Pots llegir les biografies de totes les persones homenatjades a la web de Memòria Democràtica.
Als actes de col·locació de les llambordes hi assistiran una representació dels alumnes participants d’aquesta edició del programa i familiars i amics dels deportats. Aquestes són les persones a les quals es retrà homenatge:
– Eliseu Villalba Nebot (c/ Ferlandina, 65): La placa es col·locarà el 12 de maig a les 12h amb la participació de l’INS Infanta Isabel d’Aragó.
– Secundina Barceló Mirambell (C/Roger de Llúria, 21): La placa es col·locarà el 19 de maig a les 12h i hi participarà l’INS Infanta Isabel d’Aragó.
– Josep Miret Musté (c/Aribau, 68): La col·locació es farà el 23 de maig juntament amb l’INS Teresa Pàmies.
– Mariano Rizo Cruz (C/Escòcia, 6): La placa es col·locarà el 15 de maig a les 12h amb l’INS Icària.
– Carlos Grey (C/Atenes, 3): El CFA Montserrat Roig participarà en la col·locació de la placa el 18 de maig a les 10h.
– Amadeu López Arias (Gran Via de les Corts Catalanes, 296): La placa es col·locarà el 24 de maig a les 12h amb l’INS Lluís Vives.
– Max Stammreich (C/Dr. Bové, 6): La placa es col·locarà el 25 de maig a les 12h amb l’INS Teresa Pàmies.
– Mariano Carrilla Albalá (c/Les Cabres, 6): El 25 de maig a les 12h es col·locarà la plaça amb la participació de l’IE Arts.
– Mercedes Núnez Targa (C/Santa Anna, 5): L’IE Arts col·locarà la placa el 25 de maig a les 10h.
– Francisco Soto González (C/Sant Andreu, 257): La placa es col·locarà el 30 de maig a les 18h amb la participació de l’INS L’Alzina.
– Joan de Diego Herranz (C/Sardenya, 190): L’IE Sicília participarà en la col·locació de la placa el 31 de maig a les 12h.
– Llorenç Vitrià Barrera (C/Passatge Marimon, 18): La placa s’instal·larà el setembre en una data per concretar.