Homenatge a les persones deportades als camps de concentració i víctimes del nazisme

29 d'abril de 2022

Maite Safont Palau

L'organitzen l'Ajuntament de Barcelona i les associacions Amical de Mauthausen i Amical Ravensbrück i es farà el 5 de maig al migdia al parc de la Ciutadella.

El 5 de maig, coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen, a Àustria, l’any 1945, tindrà lloc un homenatge als espanyols deportats als camps de concentració i víctimes del nazisme. Es durà a terme a les 12 h del migdia al monument als Deportats del parc de la Ciutadella i l’organitzen l’Ajuntament de Barcelona i les associacions Amical de Mauthausen i Amical de Ravensbrück. Per part de l’Ajuntament hi assistirà Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella i de Memòria Democràtica. Àlex Rigol, en representació de l’Amical de Mauthausen, farà una glossa sobre la data del 5 de maig i la importància dels homenatges als deportats. L’alumnat dels IES Francisco de Goya de Barcelona i Quatre Cantons de Barcelona s’encarregaran de les lectures del manifest del 5 de maig i del Jurament de Mauthausen, així com també de l’ofrena floral al peu del monument.

El 26 d’abril de 2019 el Consell de Ministres va acordar instaurar el 5 de maig com a “Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts a Mauthausen i en altres camps i a totes les víctimes del nazisme d’Espanya”. Amb aquesta commemoració es vol honorar la memòria dels espanyols i espanyoles deportats o morts pel nazisme i reconèixer que representen una part fonamental de la nostra història democràtica pel seu exemple insuperable de sacrifici i lluita per la democràcia i la llibertat.

Prop de 10.000 espanyols i espanyoles van ser deportats a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. A Mauthausen hi van estar internats prop de 7.500 espanyols, majoritàriament exiliats republicans que van abandonar el país a la fi de la Guerra Civil. Desproveïts de la seva nacionalitat per decisió del Govern franquista, van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis.

 

Comparteix aquest contingut