La Cerimònia del Record homenatja a les víctimes de l’Holocaust

26 de gener de 2024

Ajuntament de Barcelona

L’acte es va celebrar el 24 de gener a la plaça Sant Jaume amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust

 

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han organitzat la Cerimònia del Record amb motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust celebrada el 24 de gener a la plaça Sant Jaume per retre homenatge a tots els col·lectius que van ser víctimes de l’holocaust. Ha comptat amb la col·laboració de Bet Shalom Comunitat Jueva Progressista de Barcelona, Comunitat Israelita de Barcelona, Jabad Barcelona, Centre Bet David, l’Amical Mauthausen, l’Amical de Ravensbrück, Consell Municipal del Poble Gitano, Observatori Contra l’LGTBIFÒBIA, Fundació Enllaç, Acathi i el Consolat General de la República de Bulgària a Barcelona.

La segona tinent d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, va ser l’encarregada d’obrir l’acte agraint a supervivents, combatents i a les comunitats jueves de la ciutat la seva feina per mantenir viu el record de les víctimes. “Entitats, comunitats, institucions: sou absolutament imprescindibles. Totes ho som per fer possible la màxima: Mai més, enlloc, contra ningú. Perquè no torni a passar”, ha recordat la tinent d’alcaldia.

La Cerimònia del Record ha consistit en la tradicional encesa de set espelmes per recordar els diversos col·lectius que van ser víctimes de l’Holocaust mentre s’interpretava El malei rachamim, pregària jueva pels difunts. Membres de les comunitats jueves han encès les espelmes en record dels sis milions de jueus assassinats, la resistència jueva i el milió i mig de nens i nenes. Representants del Poble Gitano, del col·lectiu LGTBI i familiars dels republicans deportats han encès les espelmes per aquest col·lectiu. Finalment, el cònsol general de Bulgària a Barcelona, Tsevelin Tsolov, ha encès l’espelma en record als “Justos entre les nacions”, persones que van posar en risc la seva vida per salvar als jueus i jueves perseguits.

Durant l’acte també s’ha projectat a la façana de l’Ajuntament i la Generalitat la frase “La fragilitat de la llibertat” i s’han interpretat les peces musicals la peça sefardita Arvoles yoran por luvyas, l’himne del poble gitano Gelem Gelem i El Cant dels Ocells. També han llegit textos membres de les comunitats jueves, alumnes de l’Institut Icària del districte de Sant Martí, membres de l’Amical Mauthausen.

Coincidint amb els actes d’homenatge a les víctimes de l’Holocaust el 23 de gener també es va celebrar conferència “Dones Deportades: Resistència cultural als camps nazis”, a càrrec de les historiadores Elisenda Belenguer i Piedad Solans i un concert de piano de Toni Costa a La Model. Les historiadores van explorar les formes de resistència, supervivència i solidaritat de les presoneres de Ravensbrück.

Comparteix aquest contingut