La Model acull l’exposició “Dones a Ravensbrück” fins al proper 25 de febrer

29 de gener de 2024

Ajuntament de Barcelona

L’Amical Ravensbrück organitza l’exposició que proposa un recorregut per la història d’aquest camp

El divendres 26 de gener es va inaugurar a La Model l’exposició “Dones a Ravensbrück”, organitzada per l’Amical de Ravensbrück que es podrà veure fins al proper 25 de febrer. La regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gil, el director del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Francesc Xavier Menéndez i Pablo i la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Esther Capella van assistir a la inauguració que també va comptar amb la presència de representants de l’entitat que són també descendents de dones que van ser presoneres al camp nazi: Margarita Català, descendent de Neus Català; Carme Rei-Granger, descendent de Conxita Grangé, Elvira Ibarz i Maria Castelló i François Jené, descendent de Bráulia Cánovas.

L’exposició «Dones a Ravensbrück» proposa un recorregut per la història d’aquest camp de concentració creat exclusivament per a dones, on van morir 92.000 persones, i ofereix algunes claus per entendre les particularitats de la deportació femenina als camps nazis, així com la memòria que n’ha quedat i que cal preservar. En la inauguració Raquel Gil ha volgut reivindicar la importància d’aquesta exposició per reivindicar la lluita, les estratègies de resistència i de suport mutu de les dones republicanes que van patir la deportació als camps nazis.

També s’hi troben recollits els periples vitals d’una petita mostra de les més de 250 dones catalanes i espanyoles que van anar a raure al camp de Ravensbrück i els seus testimonis. La regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica, Raquel Gili, ha recordat que la inauguració de l’exposició coincideix amb els 85 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, una derrota que va empènyer milers de persones a un exili sense el qual la deportació republicana no hauria estat possible.

L’exposició es podrà veure fins al 25 de febrer a La Model.

Comparteix aquest contingut