Les Corts dedica un espai a Carme Claramunt, la primera dona afusellada al Camp de la Bota

1 de març de 2023

Districte Les Corts

https://www.youtube-nocookie.com/embed/pePWVSJAFZI?theme=light&color=white&rel=0&showinfo=0&autoplay=0&rel=0

El Districte de les Corts dedica un espai a Carme Claramunt i Barot.

El Districte de les Corts dedica un espai a Carme Claramunt i Barot.

Carme Claramunt i Barot (Roda de Berà 1897 – Sant Adrià de Besós 1939) va ser una activista política i va estar tancada a la Presó de Dones de les Corts. El 27 de març de 1939 es va celebrar un consell de guerra al Palau de Justícia de Barcelona que la va condemnar a mort. Al 1939, va ser la primera dona afusellada al Camp de la Bota pel règim franquista, a l’edat de 41 anys.

El Districte de les Corts li dedica uns jardins, a la cruïlla dels carrers Joan Güell i Europa, just al davant del monument de la Presó de Dones de les Corts.

L’acte de descoberta de la placa va tenir lloc divendres 10 de març de 2023, a les 17 h. 

Barcelona sumarà 16 noms de dona al seu nomenclàtor

A finals de l’any 2022 hi havia 392 dones al Nomenclàtor sobre un total de 4.704 vials, el que suposa un percentatge d’un 8,33%. En canvi, el número de carrers amb noms d’homes és de 1.666, un 35,41% del total. A inicis de mandat, les dones només suposaven el 6,1% del nomenclàtor.

Barcelona sumarà 16 noms de dona al seu nomenclàtor d’aquí a finals de març. Des d’aquest cap de setmana, els districtes procediran a fer els actes de descoberta dels nous noms de carrers, jardins, places i interiors d’illa, el canvi dels quals ja ha estat aprovat per la comissió de Nomenclàtor del consistori.

Els canvis s’han volgut fer coincidir amb el mes del Dia Internacional de la Dona, que se celebra a tot el món el dia 8 de març, per posar de relleu la importància de feminitzar el nomenclàtor de la ciutat per compensar l’històric oblit de les dones en el mapa de la ciutat. Avui, a Barcelona, només el 8,3% dels carrers de la ciutat duen nom de dona enfront del 35% d’homes.

Per aquest motiu, el govern municipal s’ha proposat introduir el màxim de noms de dona possibles a les propostes de nomenclàtor pels nous espais de la ciutat, així com pels canvis de noms de figures històriques sense vinculació amb la ciutat o relacionades amb episodis de repressió i guerra. Des de principis d’aquest mandat, els noms de dona han passat de representar el 6,1% del total al 8,3%.

Galeria fotogràfica de l’acte de descoberta de la placa
Vídeo resum de l’acte

Attachments

Comparteix aquest contingut