Placa literària en record de Joan Oliver

26 de novembre de 2021

Districte Les Corts

S'ha instal·lat a l'immoble del número 198 de la Travessera de les Corts.

S'ha instal·lat a l'immoble del número 198 de la Travessera de les Corts.

 

El Mapa Literari de la ciutat s’ha ampliat amb la descoberta d’una placa literària dedicada a Joan Oliver, també conegut amb el nom de Pere Quart. La placa està a l’immoble situat a la travessera de les Corts, 198, i a l’acte, hi van ser presents en Jordi Martí, tinent d’alcaldia de Cultura, Educació Ciència i Comunitat; Joan Ramon Riera, regidor del Districte de les Corts, Carles de la Rosa Matas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sabadell, i Sílvia Oliver, filla de l’homenatjat.

Joan Oliver (Sabadell, 1899 – Barcelona, 1986) va ser poeta, dramaturg, narrador, traductor i periodista. Considerat un dels grans poetes catalans del segle XX, els seus versos destaquen per la seva originalitat, agilitat i realisme, com ja va deixar palès en el seu primer llibre, Les decapitacions, publicat el 1934. L’experiència traumàtica de la Guerra Civil i de l’exili el van portar cap a una escriptura i una visió del món desolada i escèptica.

Va ser cofundador de la Colla de Sabadell, al costat de Francesc Trabal i Armand Obiols, grup que va revolucionar el panorama cultural sabadellenc i català amb el seu humor absurd, gratuït, corrosiu i desmitificador. La Colla de Sabadell va fundar Edicions La Mirada, que posteriorment s’integraria a Edicions Proa.

Com a traductor —va traduir al català obres de Bernard Shaw, Samuel Beckett, Carlo Goldoni, Anton Txékhov o Henry Miller, entre d’altres— cal destacar que va rebre el Premi del President de la República Francesa per la versió que va fer d’El misantrop, de Molière. Un guardó al que se n’anirien sumant molts d’altres: Premi Lletra d’Or per Vacances pagades, Premi Guimerà de Mèxic per Terra de naufragis, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, Premi Ciutat de Barcelona, Premi Josep Maria de Sagarra de traducció teatral per Ubú, rei, Premi Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya de poesia per Poesia empírica… El 1982 va rebutjar la Creu de Sant Jordi, fidel a la seva actitud crítica i inconformisme.

Algunes de les seves obres de teatre més conegudes són Allò que tal vegada s’esdevingué, La fam i Ball robat. De la seva producció poètica, a més dels llibres ja esmentats, citem Oda a Barcelona, Bestiari, Saló de tardor i Refugi de versos. Molts dels seus poemes es poden escoltar en cançons, ja que els han musicat cantants com Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Ovidi Montllor, Ramon Muntaner, Remei Margarit o Raimon.

Comparteix aquest contingut