12 de març de 2025
El 17 de març es presenta a El Born- Museu d’Història de Barcelona aquest treball pioner sobre una de les revoltes més desconegudes de la història de la ciutat
El proper dilluns 17 de març a les 18h l’auditori del Born-Museu d’Història de Barcelona acollirà la presentació del llibre “El Rebombori del Pa. Barcelona 1789, Y quien empesso toda la bulla fueron las mujeres” d’Isabel Segura Soriano. A més a més de l’autora, hi participaran el director del Museu d’Història de Barcelona i antropòleg Carles García Hermosilla, i la regidora de Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica Raquel Gil, acompanyats per la periodista Clàudia Pujol.
Aquest llibre és un treball pioner que recupera un dels episodis més desconeguts de la història de Barcelona i reivindica el protagonisme femení en la construcció social de la ciutat a partir de la narració d’una revolució iniciada per les dones l’any 1789 arrel dels abusos sobre els preus dels aliments de primera necessitat, una revolta que representa la lluita per les desigualtats, entre els rics i els pobres.
A més, narra l’evolució de la ciutat en el segle XVIII, amb el progrés la indústria, i en conseqüència l’augment de la població i com aquests elements van afectar la societat. Explica com durant aquesta època viatgers nacionals i internacionals visitaven Barcelona i la consideraven una de les millors ciutats per la seva situació, la distribució, les oportunitats que oferia i la laboriositat dels seus habitants.
El rebombori del Pa
A la Barcelona del 1789, un ban municipal que anunciava la pujada del preu del pa va desfermar una revolta que, durant tres dies, va capgirar la vida de la ciutat i va acabar amb una brutal repressió. Les dones van tenir un paper destacat en la protesta i, com va escriure Ramon Cornet en una crònica de l’època “Y quien empesso toda la bulla fueron las mugeres”.
Al nombre elevat de ferits, empresonats i desterrats, es va sumar la condemna de sis persones a la forca; entre elles, Josefa Vilaret. Les autoritats van establir fortes mesures de control de la població, però també van accedir a rebaixar el preu del pa. El Rebombori es va estendre, després, a altres poblacions de Catalunya i va ser coetani de la Revolució Francesa.