Recuperem la memòria industrial de la Colònia Castells amb una exposició permanent

16 de desembre de 2021

Districte Les Corts

https://www.youtube-nocookie.com/embed/Xi8iAMJKy9I?theme=light&color=white&rel=0&showinfo=0&autoplay=0&rel=0

Els carrers Montnegre i Equador acullen una exposició permanent sobre la memòria històrica i industrial de la Colònia Castells.

Els carrers Montnegre i Equador acullen una exposició permanent sobre la memòria històrica i industrial de la Colònia Castells.

Fins al segle XVIII les Corts era un nucli rural amb una concentració de poques cases a la zona de les Corts Velles.

La seva industrialització s’inicia a ­finals del segle XVIII, però és a partir de 1850 que les empreses instal·lades a les Corts augmenten i es diversi­quen. Va ser justament en aquesta època quan es crea la Fàbrica Castells, especialitzada en hules i xarols. I, amb ella, el projecte de la Colònia Castells, una illa de cases obreres a l’espai delimitat pels carrers Entença, Montnegre, Equador i Taquígraf Serra.

Tot i que el projecte inicial del 1923 preveia construir 20 cases de 30 metres quadrats útils, ràpidament es va modi­ficar per augmentar el nombre de cases ­fins a 120. L’any 1930 ja allotjava 742 persones distribuïdes en 142 llars.

Ara, de les cases de l’antiga Colònia Castells se’n conservaran onze i els usos veïnals es determinaran amb un pla funcional que s’està definint. El projecte urbanístic, fruit d’un procés participatiu, preveu un espai verd d’ús veïnal amb una plaça central, recorreguts per passejar, zones d’estada, jocs infantils i un circuit per a la gent gran, entre d’altres espais.

More info

Comparteix aquest contingut