Se celebra la II Jornada ‘Pedagogia de la memòria als centres educatius’

18 de juny de 2021

Redacció

Memòria. Organitzada per l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme (ACEPF), té lloc el matí de dissabte 19 de juny a través d'Internet.

Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, serà l’encarregat d’obrir dissabte 19 de juny a les 11 h la II Jornada Pedagogia de la memòria als centres educatius, organitzada per l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme (ACEPF), amb la col·laboració d’Encuentro Estatal de Colectivos de Memoria Histórica y de Víctimas del Franquismo. La jornada tindrà format virtual, i per seguir-ne el desenvolupament cal inscripció prèvia al correu pedagogia.memoria.acepf@gmail.com.

L’objectiu de la cita és seguir identificant —com ja es va fer a la I Jornada, celebrada el passat 24 d’abril— les pràctiques educatives, divulgatives i de sensibilització de la memòria democràtica que diferents entitats i associacions desenvolupen en diversos àmbits. Per l’ACEPF, en l’actualitat hi ha “dificultats per portar la memòria de la República, la Guerra i la repressió franquista, així com la resistència contra la dictadura i la lluita pels drets socials i la cultura dels drets humans, al centres educatius d’educació secundària”, a causa, sobretot, que el currículum oficial fa coincidir aquests temes amb el darrer tram dels cursos (de 4t d’ESO i de 2n de Batxillerat), i, segons l’Associació, es deixa “poc espai per treballar aquests temes”. És en aquesta línia que l’ACEPF ha creat un grup de treball, que té per nom Comissió de pedagogia de la memòria, per planificar i sistematitzar la feina i tenir una actitud més proactiva d’apropament als centres educatius i a l’equip docent.

En la jornada de dissabte, després de l’obertura de Rabassa hi haurà una conferència de l’historiador i professor de la Universitat Autònoma de Madrid Fernando Hernández Sánchez, a partir del seu llibre El bulldozer negro del general Franco. Historia de España en el siglo XX para la primera generación del XXI. Després d’un temps per respondre els missatges que arribin per Internet, la jornada seguirà amb l’exposició de diferents experiències sobre pedagogia de la memòria.

Més informació i inscripcions, en aquest enllaç.

Comparteix aquest contingut