Stolpersteine a casa de Francesc Boix, Carme Boatell i José Alcubierre

27 de maig de 2022

Mupert

Memòria. Alumnes de l'Institut XXV Olimpíada col·loquen llambordes de memòria davant les cases de Sants i el Poble-sec on van viure abans de ser deportats a camps de concentració.

En el marc del projecte pilot Stolpersteine Barcelona, alumnes de l'Institut XXV Olimpíada de la Font de la Guatlla col·loquen aquesta setmana llambordes de memòria davant les cases de Sants i del Poble-sec on van viure Francesc Boix Campo, Carme Boatell Teixidó i José Alcubierre Pérez abans de ser deportats pel règim nazi a camps de concentració i d’extermini.

Amb aquesta acció culmina la primera experiència del projecte Stolpersteine Barcelona, coordinat per la regidoria de Memòria Democràtica juntament amb les amicals de Mauthausen i de Ravensbrück, i que ha implicat els i les els estudiants de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat de l’Institut XXV Olimpíada de la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc), Quatre Cantons del Poblenou (Sant Martí) i Francisco de Goya del Guinardó (Horta-Guinardó). L’alumnat d’aquests centres ha treballat durant els últims mesos amb les amicals i els familiars dels deportats i deportades per recuperar les biografies d’aquestes persones que, a partir del cens de les amicals, se sap que van viure a la ciutat i que van patir la deportació.

La setmana passada, l’alcaldessa, Ada Colau, i el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, van lliurar als i les alumnes les nou llambordes Stolpersteine que ara s’estan col·locant amb actes de memòria davant de les cases on van viure les persones deportades. Cada llamborda porta el nom de la persona, la data de naixement, d’exili, de deportació, i indica si hi va morir o si va sobreviure.

Homenatge a Francesc Boix Campo
Dimecres 25 de maig, a les 12 h
C. Margarit, 17 (el Poble-sec)
Afiliat a les JSUC, Francesc Boix va treballar per la revista Juliol com a fotògraf fins que va anar a lluitar com a voluntari a la 30a Divisió. La derrota el va portar cap a França on passa pels camps de Vernet i Septfonds on va ser destinat a la 28 Companyia de Treballadors Estrangers. Detingut als Vosgues, va ser portat a Mauthausen el 27 de gener de 1941. Al camp va participar en el robatori de negatius que van ser usats com a prova en els Judicis de Nuremberg i Dachau. El deteriorament de salut pel seu pas per Mauthausen va provocar la seva mort a París el 7 de juliol de 1951.

Homenatge a Carme Boatell Teixidó
Dijous 26 de maig, a les 12 h
C. Tenor Masini, 99 (Sants)
Nascuda a Barcelona el 28 de juliol de 1911, va creuar la frontera francesa a la fase final de la Guerra Civil. Un cop allà va integrar-se en un grup de la Resistència a Marsella fins a ser detinguda i portada a la presó de la Baumette. El mes de juny de 1943 va ser traslladada a Ravensbrück i poc temps després a Leipzig on va treballar en una fàbrica d’armament. Va sobreviure a la Segona Guerra Mundial i va morir a Perpinyà el 31 de maig de 1976.

Homenatge a José Alcubierre Pérez
Divendres 27 de maig, a les 12 h
C. Daoiz i Velarde, 38 (Sants)
Nascut a Barcelona el 9 de maig de 1924, a principis de febrer de 1939 va passar a França per La Jonquera amb la seva família i d’allí van anar a parar a Le Bolou des d’on va ser transportat a la ciutat d’Angulema on van romandre fins a la invasió alemanya. Un any després va ser deportat a Mauthausen on va rebre el número de matrícula 4100. El 1944 va ser enquadrat en el Kommando Porschacher on va jugar un paper destacat en el camuflatge de les fotografies robades del laboratori fotogràfic pels republicans que treballaven allà. Desprès de l’alliberament va continuar a l’exili francès i es va establir definitivament, amb la seva família a la ciutat d’Angulema.

Stolpersteine a Barcelona i al món

La iniciativa Stolpersteine Barcelona s’ha realitzat aquest any com a prova pilot. A partir d’ara, entrarà a formar part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació a través de la qual els instituts podran sol·licitar treballar en el programa a partir del curs vinent. Per això s’ha dissenyat una metodologia pròpia per a abordar aquesta temàtica, que es podrà desenvolupar des de diferents assignatures del programa educatiu de 4rt d’ESO i 1er de Batxillerat.

Stolpersteine és el nom de les llambordes de memòria ideades per l’artista alemany Gunter Demnig als anys noranta per retre homenatge a les persones deportades als camps de concentració i extermini nazis. El projecte ja ha arribat a una vintena de països i s’han col·locat més de setanta mil llambordes.

Comparteix aquest contingut