1 de juliol de 2024
La marxa va tenir lloc el 26 de juny de 1977 a La Rambla
El passat 29 de juny, coincidint amb el dia de l’Orgull LGBTI, l’alcalde Jaume Collboni, acompanyat de representants del consistori i dels col·lectius LGTBIQ+, va descobrir un faristol en commemoració de la primera manifestació a favor de l’alliberament sexual a l’Estat espanyol. La manifestació va tenir lloc el 26 de juny de 1977 a La Rambla.
En l’acte, conduit per la comunicadora Birigitta Lamour, hi van participar el vicepresident del Consell Municipal LGTBI, Lluís Sanz; el president del Front d’Alliberament Gai de Catalunya, Pau Gálvez; el president del Casal Lambda i de la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, Jordi Samsó; la directora de la televisió online Gayles.tv, Maria Giralt; l’activista trans, Tània Navarro, i la representant de la comunitat trans i participant en la manifestació de 1977 Estefanía Vidal.
Per part de l’Ajuntament, hi van assistir el tercer tinent d’alcalde, Albert Batlle; la regidora del Grup Municipal d’ERC, Elisenda Alemany i el regidor del Grup Municipal de Junts per Catalunya, Joan Rodriguez.
La jornada va concloure amb el lliurament del “Premio Arcoiris” atorgat pel Ministeri d’Igualtat a l’artista Nazario Luque en reconeixement de la seva trajectòria i com a exemple de llibertat en la seva lluita pels drets del col·lectiu.
Una manifestació pionera
Aquest faristol rememora la manifestació que va tenir lloc a La Rambla el 26 de juny de 1977, pocs dies després de les primeres eleccions democràtiques des de la instauració de la dictadura. La marxa, convocada pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC), va suposar un abans i un després en les reivindicacions del col·lectiu. En aquesta convocatòria es reclamava la supressió de la llei de perillositat i rehabilitació social, que havia esdevingut el principal instrument de repressió de l’homosexualitat a Espanya; l’amnistia dels i les activistes empresonades i la legalització del Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC).
Aquesta manifestació va aplegar més de 5.000 persones i va comptar amb el suport d’activistes procedents d’àmbits diversos. La manifestació va ser durament reprimida per les forces d’ordre públic que es van acarnissar principalment amb transsexuals i transvestits. Aquesta marxa reivindicativa va ser una primera mostra de la força del moviment LGTBI, que per primera vegada es va sentir unit i recolzat per la població civil.