Un faristol recorda l’organització veïnal durant les inundacions a Sant Genís dels Agudells l’any 1971

17 d'octubre de 2024

Ajuntament de Barcelona

Es va inaugurar l’11 d’octubre a l'avinguda del Jordà, entre el carrer de Sidó i els jardins de Fadwa Tuqan

El divendres 11 d’octubre es va inaugurar el faristol de memòria que recorda les inundacions a Sant Genís dels Agudells de l’any 1971, a l’avinguda del Jordà, entre el carrer de Sidó i els jardins de Fadwa Tuqan. Aquest faristol, llargament reclamat pels veïns del barri, homenatja a l’episodi de solidaritat i autoorganització veïnal que va ser la llavor de l’Associació de Veïns i Veïnes.

A l’acte hi van assistir el regidor del Districte, Lluís Rabell, el president del Consell de Districte, Jordi Coronas, i representants d’entitats veïnals, com Elena Mateo i Xavier Civit, tots dos membres de l’Associació de Veïns i Veïnes de Sant Genís dels Agudells.

Aquest faristol recorda els aiguats del 5 de desembre de 1971, el dia més plujós mai registrat a l’Observatori Fabra. Aquest fet va provocar una forta riuada, la matinada del 6 de desembre, que va afectar un centenar d’habitatges i va deixar 28 famílies sense casa. Els veïns van donar roba i menjar a les persones afectades i van reallotjar a les famílies que s’havien quedat sense casa. D’aquest episodi d’autoorganització en va néixer l’Associació de Veïns i Veïnes que ha lluitat per millorar el barri i perquè no es repeteixin situacions com aquesta. “El barri va quedar convertit en una piscina: flotaven mobles, bombones de butà… Molts ho van passar malament i, qui va poder, va anar a casa dels familiars. Afortunadament, es va superar i s’ha millorat el barri perquè no torni a passar”, va explicar durant l’acte Elena Mateo, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes.

El barri de Sant Genís dels Agudells, vinculat històricament al monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron, va viure un fort creixement urbanístic a partir de la segona meitat del s. XX amb la migració de moltes famílies del camp a la ciutat. Durant aquests anys es van construir molts habitatges, alguns fruit d’operacions especulatives, amb construccions ràpides i de mala qualitat. En poc temps Sant Genís dels Agudells va passar de ser un petit nucli rural a una nova barriada de Barcelona amb nombrosos blocs de pisos. El creixement urbanístic, però, no va anar acompanyat dels serveis necessaris. Per això, a partir dels anys 70, el veïnat es va començar a organitzar per reclamar la dignificació del barri i aconseguir serveis bàsics com ara el clavegueram, l’asfaltatge dels carrers, el transport públic, etc. Els aiguats de 1971 hi van tenir un paper clau i formen part de la memòria col·lectiva del barri.

Comparteix aquest contingut