Un nou Stolpersteine al districte de Gràcia homenatja a Joan Font, veí del barri assassinat al camp nazi de Gusen

31 de maig de 2024

Ajuntament de Barcelona

L’acte s’ha organitzat amb la col·laboració de l’INS Vila de Gràcia

El 27 de maig es va col·locar una Stolpersteine, llamborda de memòria, per homenatjar a Joan Font al carrer Sant Eudald 3, al districte de Gràcia, l’última adreça on va viure de manera voluntària. Aquest projecte vol recordar a les persones deportades als camps nazis i es duu a terme en col·laboració amb els centres educatius de la ciutat, en aquest cas l’INS Vila de Gràcia.

Els alumnes de l’INS Vila de Gràcia van fer parlaments sobre la vida de Joan Font i una ofrena amb dos rams de lliris blancs. A més a més, van interpretar música en directe per acompanyar l’acte i van repartir recordatoris als assistents amb una foto de Joan Font i il·lustracions del carrer Sant Eudald. A l’acte també hi va assistir la família de Font que va rebre un ram de flors amb la bandera republicana de part dels alumnes de l’institut.

Joan Font va néixer el 18 de setembre de 1908 a Barcelona. Amb la derrota de la República va marxar a l’exili a França on va ser internat en un camp de refugiats. Més tard, va ser empresonat per l’exèrcit alemany a l’Stalag V-D a la localitat de Strasbourg, des d’on va ser deportat a Mauthausen el 13 de desembre de 1940. El 17 de febrer de 1941 va ser traslladat a Gusen on va ser assassinat el 13 de novembre de 1941.

Stolpersteine, llambordes de memòria

Les Stolpersteine són una proposta de l’artista alemany Günter Denmig, sorgida als anys noranta en el marc de la reunificació alemanya, que pren un enfocament micro sobre el fet memorial, en contraposició amb els grans complexos memorials característics de bona part d’Europa. En l’actualitat, hi ha més de 100.000 llambordes de memòria en una vintena de països.

A Barcelona el projecte l’han impulsat la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de l’Educació de Barcelona, l’Amical Mauthausen i l’Amical Ravensbrück adreçat als alumnes dels instituts públics de la ciutat. Amb aquest projecte es vol potenciar la dimensió comunitària i educativa de la memòria. L’any 2022 tres instituts van participar en la prova pilot i el projecte s’ha consolidat el 2023 amb la participació de nou instituts que han col·locat 12 plaques. Al llarg de 2023 i 2024 se’n col·locaran 10 més.

Comparteix aquest contingut