1789: Rebomboris del pa

Y quien empesso toda la bulla fueron las mujeres y de elles passo a todo el mundo...

El 28 de febrer de 1789 el govern va publicar i penjar a les cantonades de la ciutat l’edicte que augmentava el preu del pa. Aquell mateix dia, les dones van manifestar-se des del pla de la Boqueria fins a aquesta plaça de Sant Agustí, assaltant les parades de venda de pa. En arribar-hi van calar foc a la casa del Pastim, on es feia el pa per a tota la ciutat.

El dia següent, unes 8.000 persones participaren en el rebombori que exigia la rebaixa del preu d’articles de primera necessitat: pa, carn, vi, oli... i la destitució del Capità General, Francisco González de Bassecourt, primer Comte de l’Asalto. Van ocupar els carrers i els voltants de les institucions: el Palau del Capità General i la Catedral. L’actuació de la tropa va ser contundent i el nombre de detencions considerable.

Josefa Vilaret, coneguda com La Negreta, mare de dues criatures, va ser penjada a la forca al costat de cinc homes, acusats d’haver participat en el rebomboris. La gent de Barcelona no va acudir a presenciar l’execució de les sis persones condemnades a mort, en un gest que mostrava la seva disconformitat amb les sentències.

Data d'inauguració:
27/02/2019
Districte:
Ciutat Vella
1789: Rebomboris del pa

Comparteix aquest contingut