El 43 de la Via Laietana. Memòria de la repressió

El 1929 va entrar en funcionament la Jefatura Provincial de Policía al número 43 de la Via Laietana. Després de la seva constitució, la Generalitat de Catalunya hi va emplaçar la Comissaria General d’Ordre Públic i, posteriorment, l’any 1941, l’estat franquista hi va instal·lar la Jefatura Superior de Policía. A partir d’aquell moment, va ser la seu de la Brigada Político-Social, encarregada de perseguir la dissidència política.

Des que es va inaugurar, a les acaballes de la dictadura de Primo de Rivera, va ser l’epicentre de la repressió contra el sindicalisme i l’obrerisme barceloní. Durant l’època republicana, va continuar sent un indret de repressió fins al punt que era conegut en els cercles obreristes com “El molino sangriento”.

A partir de 1941 i fins a l’arribada de la democràcia, es va convertir en el centre de la repressió política franquista a Barcelona. Per les seves cel·les insalubres i saturades, van passar desenes d’antifranquistes que van patir tot tipus de tortures en els interrogatoris.

Amb aquest faristol instal·lat el 2019, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut assenyalar l’espai més emblemàtic de la repressió política de la ciutat i posar en valor el cost que ha tingut la conquesta de la democràcia i la igualtat.

Data d'inauguració:
26/03/2019
Districte:
Ciutat Vella
El 43 de la Via Laietana. Memòria de la repressió

Comparteix aquest contingut