El Congrés de Sants de la CNT (1918)

En aquest indret del carrer de Vallespir número 12, s’hi alçava la seu de l’Ateneu Racionalista, un de tants espais de socialització popular de la ciutat. Del 28 al 30 de juny de 1918, la Confederació Regional del Treball de Catalunya hi va celebrar el seu més important congrés, conegut popularment com el Congrés de Sants. El míting de cloenda del Congrés es va fer el dia 1 de juliol a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria, situat a la rambla de Santa Mònica.

Van assistir al Congrés 153 delegats de 158 associacions obreres (sindicats, federacions locals, comarcals, regionals, centres d’estudis, etcètera), que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Es van aprovar uns nous estatuts de la Confederació Regional del Treball de Catalunya, que van establir la formació dels sindicats únics d’indústria, amb l’objectiu de substituir les societats d’ofici tradicionals a fi de de fer front, de manera més eficaç, a les noves formes de la producció capitalista.

Altres acords van ser prioritzar l’acció directa en la resolució dels conflictes laborals —és a dir, la negociació directa entre patrons i sindicat, sense intermediaris—, potenciar la sindicació femenina, impulsar les escoles racionalistes, reivindicar la jornada de vuit hores, l’establiment de salaris mínims, l'abolició del treball a preu fet, etcètera.

Salvador Seguí, el Noi del Sucre, va ser el principal impulsor del nou model sindical, i va ser ratificat com a secretari general de la CRT juntament amb altres dirigents, com ara Camil Piñón, Salvador Quemades, Salvador Ferrer o Joan Pey. Ángel Pestaña fou nomenat director de Solidaridad Obrera.

El juny del 2018, quan es commemora el centenari d’aquell important congrés de la classe obrera de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona ha volgut assenyalar aquest lloc i aquell esdeveniment per a la memòria de la ciutadania.

Data d'inauguració:
28/06/2018
Districte:
Sants - Montjuïc
El Congrés de Sants de la CNT (1918)

Comparteix aquest contingut