- Inici
- Carrers, plaques i commemoracions
- Flama: El monument als valors republicans
Flama: El monument als valors republicans
El 12 d’abril de 1936, l’ajuntament republicà inaugurà a la cruïlla del passeig de Gràcia amb l’avinguda Diagonal (aleshores avinguda del 14 d’abril) un monument constituït per una columna de 19 m d’alçària amb l’estàtua Flama al cim –de Josep Viladomat– que commemorava la República, i un medalló a la base –de Joan Pie- en homenatge a Francesc Pi i Margall, un dels presidents de la 1a república.
El 1939 l’ajuntament franquista canvià el sentit del monument: batejà l’emplaçament amb el nom de plaza de la Victoria, transformà la columna en un obelisc militar, retirà l’escultura republicana i el medalló, i encarregà a Frederic Marés una escultura que commemorés el triomf militar.
L’any 1981 la plaça va ser batejada amb el nom de Joan Carles I, cosa que esborrà el sentit original republicà del monument. L’any 2017 l’Ajuntament de Barcelona recuperà la denominació popular de la plaça: «El Cinc d’Oros».
El 1990, l’escultura republicana Flama havia retornat a l’espai públic de la ciutat en ser instal·lada en aquesta mateixa plaça de la República, aleshores denominada plaça de Llucmajor, després de romandre tots aquells anys oblidada en un magatzem municipal, primer, i haver passat per diferents indrets del districte, com ara la plaça de Sóller, després. En la nova instal·lació, el monument no anava acompanyat de cap placa o senyalització que l’identifiqués com a monument a Pi i Margall i la República, de manera que va restar en l'anonimat més absolut, que expressava la tendència a encobrir les referències republicanes de la ciutat, i el seu valor ètic i polític desapareixia.
A l’entorn del canvi de segle, periodistes, historiadors i entitats van començar a reivindicar que el monument fos senyalitzat i nominat, un objectiu que s’assolí el 2012. La persistència dels veïns i veïnes del barri va contribuir a fer que el monument hagi continuat en aquest lloc.
L’any 2016, l’Ajuntament de Barcelona, fent-se ressò de la demanda de les entitats, canvià el nom de la plaça i la denominà plaça de la República en homenatge als valors d’igualtat, llibertat i fraternitat. L’actual plaça de la República és el centre neuràlgic de Nou Barris, però ho és, sobretot, perquè aquí es troba la imatge visual més potent i amb més força simbòlica del districte: el monument a la República.
14/04/2019
Nou Barris