Data: Dijous 15 d’abril

Lloc: Districte de Sants-Montjuïc

Dijous 15 d’abril

Districte de Sants-Montjuïc

Col·locació de faristol commemoratiu a l’Estadi Lluís Companys

Col·locació de faristol commemoratiu a l’Estadi Lluís Companys

Durant la dècada del 1920, Barcelona es va postular en diverses ocasions per organitzar els jocs olímpics. Per això, la celebració de l’Exposició Internacional de 1929 a la ciutat es presentava com una gran oportunitat per demostrar la seva tradició esportiva i capacitat organitzativa. El primer acte de l’Exposició va ser la inauguració del nou Estadi de Montjuïc, un dels més moderns d’Europa.

Barcelona estava molt ben posicionada per ser la seu dels Jocs del 1936; la decisió es prendria a la mateixa ciutat on s’havia de reunir el Comitè Olímpic Internacional (COI) l’abril del 1931. Però la proclamació de la Segona República uns dies abans i l’abdicació del rei Alfons XIII van provocar que diversos membres del COI vinculats a l’aristocràcia no acudissin a la sessió. Finalment es va escollir Berlín com a seu dels Jocs Olímpics del 1936, que es convertirien en un altaveu de propaganda per al règim nazi.

Aleshores, Barcelona va decidir organitzar una olimpíada popular per promoure l’agermanament entre nacions mitjançant la pràctica de l’esport, amb un clar caràcter antifeixista i interclassista. El 19 de juliol de 1936, a l’Estadi de Montjuïc tot estava a punt per a la inauguració, però la rebel·lió militar en contra de la República, que va desembocar en una Guerra Civil, va impedir-ne la celebració. Diversos atletes estrangers van allistar-se a les milícies i es van convertir d’aquesta manera en els primers combatents forans en defensa de la República, abans de la creació de les Brigades Internacionals.

Durant la Guerra Civil, l’estadi de Montjuïc va ser utilitzat pel Comitè Central d’Ajut als Refugiats com a centre d’acollida de persones que fugien de la repressió franquista. Ja durant la dictadura, l’estadi va anar caient en desús i a la dècada del 1970 fins i tot es va voler enderrocar. Amb la nominació de Barcelona com a seu dels Jocs Olímpics del 1992, l’estadi va ser completament reformat, mantenint-ne les façanes del 1929. Des de l’any 2001 porta el nom d’Estadi Olímpic Lluís Companys, qui fou president de la Generalitat i afusellat al Castell de Montjuïc pel règim franquista.

Comparteix aquest contingut