Data: 22/02/2017 - 22/02/2017

Lloc: El Born CCM

La memòria i la narrativa dels perpetradors de la violència d’Estat ha estat un objecte d’estudi tractat per la historiografia des de fa dècades i de manera particular en el cas de l’Alemanya nazi. Més recentment, diversos estudis i projectes han abordat aquesta qüestió pel cas d’altres àrees geogràfiques i països, com és el cas argentí per al Con Sud o bé d’alguns dels països sota el domini de l’antiga Unió Soviètica.

Tanmateix, i potser a diferència del cas veí de Portugal, aquesta és una línia d’investigació que en el cas de l’Espanya franquista ha estat poc o gens explorada, amb l’excepció dels treballs centrats en la repressió desfermada durant els anys de guerra o bé en la dècada dels anys quaranta, tot just acabada la Guerra Civil.

Això justifica l’interès d’aquest seminari internacional, amb el qual proposem fer un debat sobre enfocaments i perspectives pluridisciplinaris respecte al fenomen de la construcció de la memòria i del parlar dels victimaris, a fi d’aprofundir en les narratives, les lògiques i les morals que les sustenten.

PROGRAMA

09.30-10.00 hores
Ricard Vinyes (comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona), Jordi Guixé (Observatori Europeu de Memòries | European Observatory on Memories, EUROM), Javier Tébar (Fundació Cipriano García).

10.00-10.45 hores
La parla dels perpetradors i el problema de la veritat a l’Argentina
Valentina Salvi Núcleo, d’Estudios sobre Memoria, Instituto de Desarrollo Económico y Social/CONICET (directora).

10.45-11.15 hores: debat

11.15-11.30 hores: pausa

11.30-12.15 hores
La memòria com a política: l’ús del victimari en els règims­ postcomunistes de l’est d’Europa
José Maria Faraldo, Universitat Complutense de Madrid.

12.15-12.45 hores: debat

12.45-13.15 hores
La memòria dels victimaris en la violència policial al País Basc: dictadura, transició i democràcia
José Antonio Pérez (Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea).

13.15-14.00 hores: taula rodona
Moderació ­ Javier Tébar (Fundació Cipriano García)
Participants ­ Isabel Piper (Universitat de Xile), Valentina Salvi (Núcleo de Estudios sobre Memoria, Instituto de Desarrollo Económico y Social/CONICET), José Maria Faraldo (Universitat Complutense de Madrid); José Antonio Pérez (Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea)

Descarregueu el tríptic

Comparteix aquest contingut