Barcelona Cultura

Deconstruir el cànon. Conferència de Valerie Steele

Conferències, xerrades

El Museu del Disseny acull, els propers 21 i 22 de novembre, Noms a l'ombra, el II Col·loqui d'Investigadors en Tèxtil i Moda, una convocatòria realitzada pel Grup d’Estudis Tèxtils i Moda, adscrit a la Fundació Història del Disseny.

La conferència inaugural, que se celebrarà el dijous 21 de novembre a les 19 h a l’auditori del Museu del Disseny, serà impartida per una convidada excepcional, Valerie Steele, directora del museu del Fashion Institute of Technology de Nova York.

Steele parlarà de temes nous i incipients sobre estudis de moda, concretament pel que fa a les exposicions. Històricament, les exposicions de moda consistien o bé en valoracions cronològiques, o bé en retrospectives de grans dissenyadors com a individus. Tanmateix, hi ha molts altres temes importants que no es tenen presents. El Museu de l’Institut Tecnològic de la Moda (FIT, per les sigles en anglès) s’ha centrat en exposicions temàtiques, com ara “Una història queer de la moda: de l’armari a la passarel·la”, que té per objectiu avançar en el coneixement de la moda. «Hem intentat defugir les retrospectives i hem preferit comparar i contextualitzar els dissenyadors com a individus; per exemple, amb l’exposició que vam titular “Yves Saint Laurent + Halston: confeccionant els anys 70”.» 

Valerie Steele és directora i comissària del Museu de l’Institut Tecnològic de la Moda on, des del 1997, ha organitzat més de vint exposicions, entre les quals trobem “La cotilla: modelant el cos”, “Gòtic: glamur fosc”, “Una història queer de la moda: de l’armari a la passarel·la”, “Rosa: la història d’un color punk, bonic i potent” i “París, capital de la moda”. 

Como a escriptora i editora, ha publicat més de vint-i-cinc obres, entre les quals en destaquen Paris Fashion, Women of Fashion, Fetish: Fashion, Sex and Power, The Corset, The Berg Companion to Fashion i Fashion Designers A-Z: The Collection of The Museum at FIT.  Les seves obres han estat traduïdes al xinès, el francès, l’alemany, l’italià, el portuguès, el rus i l’espanyol. A més, és fundadora i editora cap de Fashion Theory:  The Journal of Dress, Body & Culture, la primera revista acadèmica sobre estudis de moda. 

Valerie Steele combina estudis superiors (i un doctorat a Yale) amb la rara habilitat d’arribar al públic general. Com a autora, comissària, editora i figura pública intel·lectual, ha estat un element clau en la creació del camp modern dels estudis de moda i en generar consciència sobre el pes de la moda en la cultura. L’hem pogut veure en molts programes de televisió, com ara The Oprah Winfrey Show o Undressed: The Story of Fashion. The Washington Post la va descriure com «una de les dones més intel·ligents de la moda» i Suzy Menkes, com «la Freud de la moda». Des del 2014, cada any ha estat inclosa en la llista BoF 500, que presenta anualment The Business of Fashion i que nomena les 500 persones amb més influència en el món de la moda.

La conferència serà en anglès. Hi haurà servei de traducció simultània.

Data: 

Dijous 21 de novembre, 19 h

Lloc: 

Museu del Disseny de Barcelona

Preus: 

Entrada a la conferència inaugural: 3 €.
COMPRAR ENTRADA
 

Ajuntament de Barcelona